Klasszikusok randevúja – Herendi kiállítás az Esterházy-kastélyban


2015-04-18 15:31:27  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Klasszikusok randevúja – Herendi kiállítás az Esterházy-kastélyban főképe
Nem is olyan régen még a Jókai Mór Városi Könyvtár munkatársai küzdöttek a hideggel és a málló vakolattal az Esterházy-kastély keleti szárnyának emeleti termeiben, ma pedig csodás falikárpitok, gyönyörű csillárok, a korabeli parketta mintájára készült padlóburkolatok fogadják a látogatókat ezekben a terekben is. S e barokk pompához illő környezetben kapott helyet a tegnap újranyitott kastély első időszaki kiállítása, a Herendi Porcelánmanufaktúra gyönyörű porcelánokat felvonultató tárlata, többek között a kastély korabeli fotóin is felismerhető Esterházy-mintás darabokkal.

A ma délelőtti kiállításmegnyitóra érkezőket a Schwetzingeni Lövészklub tagjai díszsortűzzel fogadták, majd a kiállítótérben a szombathelyi Nádasdy Trió zenészeinek muzsikája után dr. Áldozó Tamás polgármester üdvözölte az együttműködést, mellyel létrejöhetett ez a különleges tárlat. Mint mondta, az volt a céljuk a rekonstrukció során, hogy a régió legnívósabb kiállítóterét hozzák létre a kastélyban, s ezekhez olyan partnereket keressenek, akiknek a termékei, műalkotásai illenek ide. A városvezető emlékeztetett, 2011-ben a Norvég Alap projektje keretében átadott főúri enteriőr berendezésekor a Herendi Porcelánmanufaktúra az elsők között volt, amely kezet nyújtott a városnak. Ennek az együttműködésnek a következő állomása pedig a mostani kiállítás, mely szebbnél szebb porcelánokat mutat meg a kastély vendégeinek.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, dr. Simon Attila köszöntőjében felidézte az európai porcelán – a fehér arany - megszületésének történetét, a manufaktúra két évszázados múltját, majd hozzátette, ahogy a kiállításnak helyet adó kastély, úgy a porcelán is kincs.
-Amikor meghalljuk a szót, hogy Herendi Porcelán, akkor a luxus, a kényeztetés, az elegancia jut eszünkbe. Tudunk és lehet nélküle élni, mégis jó megérinteni, ránézni, meginni belőle a reggeli kávét mondta, hozzátéve - a világ legnagyobb manufaktúrája kulturális missziót is teljesít, a magyarországi értékek átadásával, megőrzésével és átörökítésével.
-S hol lehetne ezeket a művészeti értékeket méltóbb környezetben bemutatni, mint ahová azokat megszületésük pillanatában szánták. Császárok, királyok, főurak egykori otthonaiba, kastélyaiba térünk most vissza, így ad egymásnak randevút porcelán és kastély.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár kiállítás megnyitó beszédében utalt az Esterházy-mintás Herendi porcelánok történetére, megidézve Esterházy Pál és Fischer Mór alakját. Az Esterházy-család és a klasszikus herendi porcelánok egymásra találása nem véletlen, nemcsak a földrajzi közelség, hanem a szépség iránti igény is összekötötte őket – fogalmazta meg beszédében.

A kiállítás megnyitója után dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Simon Attila vezérigazgató stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja az együttműködés folytatása, közös rendezvények szervezése, a reprezentatív terek egymásnak való felajánlása, közös turisztikai termékek fejlesztése.

Az egykori főúri pompát idéző termekben berendezett különleges kiállításon az Esterházy mintás porcelánok mellett Apponyi variációkat, az 1851-es első világkiállításra készült kínai hatású mintás porcelánokat, és az 1850-es években született – egyik legrégebbi és legdekoratívabb - Gödöllő dekor darabjait is megcsodálhatják a látogatók. A kiállítás különlegessége, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra újragyártotta az Esterházy-kastély 1927-es fotóalbumában szereplő felvételeken látható Esterházy-mintás mosdótálakat. A tárlatot megtekintőket még egy különlegesség is várta ma délelőtt, a Nádor teremben betekintést nyerhettek egy porcelánfestő munkájába.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!