Rövid, de változatos tanácskozáson van túl a képviselő-testület


2015-04-17 23:59:09  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Rövid, de változatos tanácskozáson van túl a képviselő-testület főképe
Megtartotta soron következő ülését Pápa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pénteken délelőtt a városháza nagytermében. Az átlagosnál jóval rövid tanácskozáson többféle témáról tárgyaltak és döntöttek a képviselők.

Az ülésen módosították a helyi népszavazásról szóló rendeletet. Ennek értelmében a jövőben a pápai választópolgárok legalább 15 százalékának (körülbelül 3600-3700 aláírás) kezdeményezésére kell kötelezően elrendelni helyi népszavazást. A képviselő-testület elfogadta a városnak a 2015-2019-ig terjedő időszakra szóló gazdasági programját. – Ebben a programban semmilyen meglepetés nincs, hiszen az ezt megalapozó dokumentumaink tartalmának megfelelően fogadtuk el. Ezek közül is a legfontosabb a gazdaságfejlesztési stratégia, amit tavaly többpárti konszenzussal készítettünk elő, és a helyi gazdasági élet szereplőinek a bevonásával állítottunk össze – mutatott rá a tanácskozást követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamás polgármester.

A napirendi pontok során két beszámoló is terítékre került, az egyik önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatinak az ellátásáról, míg a másik a Családok Átmeneti Otthonának a tevékenységéről szólt. Utóbbinak működtetése kötelező önkormányzati feladat, amit azonban Pápán nem az önkormányzat lát el a saját intézményrendszerén belül, hanem egy megállapodás értelmében a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet – tudtuk meg Áldozó Tamástól. A képviselő-testület elfogadta azt az előterjesztést is, amely mentén az elkövetkezendőkben különbséget tesznek a város területén megvalósított beruházások között abból a szempontból, hogy azok tisztán önkormányzati forrásból, vagy valamilyen támogatásból valósulnak meg. – Azért, hogy ezeket jól el lehessen különíteni egymástól, táblával jelöljük a saját forrásból finanszírozott beruházásokat a Széchenyi Terv mintájára. Ezek a helyi Esterházy Ferenc Tervnek lesznek a beruházásai. Arculati elemként pedig a 2015. évi Esterházy Ferenc Emlékév dizájnját fogjuk használni – tájékoztatott Pápa polgármestere.

A pénteki ülésen döntés született arról, hogy a Kis téren kialakult vízelvezetési probléma orvoslására 12 millió forint értékben szivattyúrendszert telepít az említett városrészre az önkormányzat. – Az önkormányzat feladata a csapadékvíz-elvezetésnek a megoldása. A talajvízproblémákat elsősorban szigeteléssel kell kezelni, ezeknek a teljes körére a város nem tud megoldást adni – jegyezte meg Áldozó Tamás. A képviselők úgy határoztak, a város csatlakozik a Kárpátaljáért-mozgalomhoz, és egymillió forinttal támogatják a kárpátaljai magyar gyerekek iskolai étkeztetését. – Az a helyzet állt elő a 21. század elején, hogy a magyar nemzettest egy részének egy háború viszontagságait kell elszenvednie. Úgy gondoljuk, hogy 150 ezer magyarnak a megsegítése nem szabad, hogy problémát jelentsen a tízmilliós Magyarországnak – jegyezte meg Áldozó Tamás.
Pápa csatlakozott a Magyar Történelmi Városok és Települések Kamarájához, a szervezet közgyűlésén Áldozó Tamást országos elnökségi tagnak, illetve a nemzetközi kapcsolatokért felelő társelnöknek választották meg – derült ki a testületi ülésen, amely a húsgyár helyzetével foglalkozó zárt üléssel ért véget.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!