A város ékköve – Átadták az újjászületett Esterházy-kastélyt


2015-04-17 21:48:49  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


A város ékköve – Átadták az újjászületett Esterházy-kastélyt főképe
Amint arról beszámoltunk, a mai nap délelőttjén megnyílt az immár ismét eredeti pompájában tündöklő Esterházy-kastély, melyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a késő délutáni órákban hivatalosan is átadott.

A kastélyudvaron tartott ünnepélyes átadáson Áldozó Tamás polgármester emlékeztetett: közel tíz évvel ezelőtt készítettek a pápaiak körében egy közvélemény-kutatást a tervezett beruházásokról, és akkor a helyiek a legnagyobb arányban az Esterházy-kastély felújítása mellett tették le a voksukat. – Azóta nagy utat tettünk meg. Ma egy nagyon jelentős mérföldkőhöz értünk, sok pénzt elköltöttünk, a rekonstrukció elkészült, és ezen a hétvégén csupán annyi a dolgunk, hogy ezt ízlelgessük, valamint elhiggyük, hogy a kastély a miénk. Aztán hétfőtől nekiállhatunk folytatni ezt az utat, hiszen nagyon sok munka van még hátra – fogalmazott a polgármester.

Lázár János beszédében kiemelte, kivételes adottságú települése Magyarországnak Pápa, amelynek fantasztikus barokk belvárosában igazi ékkő a kastélyegyüttes. Mint mondta, egy régi épület felújítása becsületbeli kötelessége az utódoknak, emellett pedig azért is fontos, hogy a 21. században legyen fogalmunk a könnyed 18. századi szépségről. Megjegyezte, Pápa városának nagy szerencséje van, hogy a magyar történelem elmúlt 500 évének egyik legfontosabb családja, az Esterházy-család összefonódott ezzel a településsel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter külön megemlített három Esterházyt, Miklóst, Ferencet és Károlyt, akik rengeteget tettek a pápaiakért és a városért: többek között templomot, kórházat és iskolát alapítottak. – A személyes élettörténetük arról szólt, hogy felelősséget viseltek a népért, a városért, az országért – hangsúlyozta Lázár János.
Megfogalmazása szerint az Esterházyak példája jó minta minden pápai számára a polgári felelősségvállalásról, valamint arról, ha az embernek vagyona van, akkor kötelessége hozzájárulni a haza védelméhez, előrejutásához. – A mai gazdagok, bankárok tanulhatnának a pápai Esterházyaktól – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzáfűzte, akinek több adatik a jóból, több adatik a felelősségből is.

A ceremónián közreműködött a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület és a schwetzingeni Hofstaat csoport. Az ünnepi rendezvényen Kovács Zoltán és Kontrát Károly személyében két államtitkár is részt vett.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!