Mától újra látogatható az Esterházy-kastély


2015-04-17 15:21:17  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Mától újra látogatható az Esterházy-kastély főképe
Ma 10 órakor ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt az Esterházy-kastély. A teljesen felújított főúri épületre már a nyitáskor sokan kíváncsiak voltak, 11 órára, az állandó tárlatok megnyitójára pedig megtelt érdeklődőkkel a földszinti előtér. A kastély kínálta látnivalók két különlegessége a két kiállítás, hiszen Nemcsics Antal színkutató, festőművész és Cziráki Lajos festőművész, grafikus Pápa városának két meghatározó és kiemelkedő alkotója, akiknek munkái méltó helyet kaptak a város legjelentősebb műemléki épületében.
A kiállításmegnyitón Áldozó Tamás polgármester köszöntötte Nemcsics Antalt és Cziráki Lajos özvegyét, köszönetet mondva nekik együttműködésükért, életművük hazahozataláért. Mint mondta, az elmúlt időszakban nagyon sokat dolgoztak azon, hogy megerősítsék a pápaiak hitét abban, amit eddig is tudtak: a város nagyon gazdag és ebből a gazdagságból évről évre egyre többet tud megmutatni a világnak.
-Nagyon gazdagok vagyunk mi pápaiak azért is, mert azok, akik ehhez a városhoz kötődtek, itt születtek, dolgoztak, alkottak, azok ezt a kötődést soha nem felejtik el és messze földről visszahozzák nekünk megmutatni azt, ami életművük része. Isten hozta Cziráki Lajost és Nemcsics Antalt itt az Esterházy-kastélyban.
A városvezető kiemelte, jelentős mérföldkőhöz érkezett az Esterházy-kastély rekonstrukciója, hárommilliárd forintot költöttek az épületre az elmúlt években és várják a további támogatásokat a munka folytatásához, hogy még többet megmutathasson a város gazdagságából a világnak.
A két gazdag és kiteljesedett életpálya alkotásait felvonultató kiállítás megnyitóján Miskei László festőművész, a Magyar Képzőművészek Szövetségének alelnöke Nemcsics Antal munkásságát méltatta, kiemelve egyházi művészetét és a nemzetközi szinten is elismert színtervezési, színharmónia keresési kutatásait és annak eredményeit. Mint fogalmazott, a Nemcsics Antal által megalkotott coloroid színrendszer vitathatatlanul jelentős tudományos eredmény, nemzetközileg elismert szellemi érték. Az idős alkotó táblaképeit P. szabó Ernő művészettörténész méltatta, majd dr. Rechnitzer János professzor mutatta be Cziráki Lajos kiállítását.
A tárlatok megtekintése előtt Lakatos József restaurátor, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa is üdvözölte a kiállítóhelyek létrehozását és gratulált Pápa városának ahhoz, hogy e két jeles képzőművész munkáinak méltó helyet biztosított a felújított Esterházy-kastélyban.
Cziráki Lajos életművéből a korai alkotások kerültek vissza Pápára, az 1960-70-es években készült festményeit láthatják az érdeklődők. A tárlat kapcsán a művész özvegye örömét fejezte ki, hogy férjének munkái ilyen otthonra találtak és bízik abban, hogy a tárlat további Cziráki alkotásokkal bővülhet.
A délelőtti kiállításmegnyitók után az épület ünnepélyes átadását 17 órakor tartják az Esterházy-kastély belső udvarában. A gyönyörűen felújított főűri épület átadási ceremóniáján jelen lesz Lázár János miniszter és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!