Nehéz, de nem reménytelen helyzetben a pápai asztalitenisz-élet


2015-04-17 11:52:12  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Nehéz, de nem reménytelen helyzetben a pápai asztalitenisz-élet  főképe
Több, a pápai és Pápa környéki asztalitenisz-életet érintő problémával, kérdéssel is megkereste szerkesztőségünket Nyőgér István, a Bakonyjákói Asztalitenisz Kör csapatvezetője. (A jelen szezonban Pápán működő csapat híján Bakonyjákón nyílt lehetőségük a pápai és környékbeli versenyzőknek a megyei asztalitenisz-bajnokságba történő bekapcsolódásra). A koordinátor szerint az elmúlt időszakban – annak ellenére, hogy az utánpótlás jó eredményeket ért el – mostoha helyzetbe került a pápai asztalitenisz, a szervezők több hónapja sem tudják, hogy a hivatalos oldalról ki fog segíteni.
- A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulásának (POFET) honlapján még ma is Tóth Péter szerepel sportszervezőként, de ő már több mint fél éve nem tölti be ezt a munkakört, s az e-mail cím sincs használatban, több hónapja nem érkezett róla válasz. Szeretnénk tudni, hogy ki viszi tovább a volt Kistérségi Társulás sportszervezéseit. Minden év elején szokták megrendezni nemcsak a körzeti községek csapatversenyeit több sportágban, hanem a városi-körzeti egyéni és páros asztalitenisz versenyt is. Idén a hagyományos kistérségi csapatmegmérettetéseken kívül ez a nagyobb program is elmaradt, pedig felajánlottam, hogy nem tartanék igényt versenybírói díjra, s társadalmi munkában is szívesen megszervezem ezt a versenyt, ha biztosítják rá a díjazást és a helyszínt. Erre sem kaptam pozitív visszajelzést a POFET illetékeseitől, csak visszahívási ígéretet, előrelépés nélkül. A megyei bajnokságban is versenyző játékosok hivatalos egyesületen keresztül szerepeltetése érdekében még korábban kezdeményeztünk együttműködést a PSE-vel is, akkoriban még választ sem kaptunk, az azóta kirobbant botrány fényében érthetően. Ezért is késett az új egyesület alapítása, amely az egyetlen megoldás maradt azután, hogy az elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozó, de felnőtt versenyzési engedélyeket is biztosított Tarczy DSK hosszú idő után sem vált DSE-vé. Az új egyesület alapítása is gyorsabban ment volna, ha a POFET illetékes sportszervezési dokumentumaiból megkaphattuk volna a községek sportfelelőseinek kontaktjait, melyeket korábban használtak, de sajnos ez is elmaradt. Miután sportbaráti kapcsolatokon keresztül összegyűjtöttük egymást a legaktívabbakkal, továbbra is csak magunkra és személyes kapcsolatainkra számíthattunk az alapszabály-készítésben is, hivatalos segítség nélkül. A Pápán teljes állásban dolgozott JMSZK sportszervező noha segítőkész hozzáállású volt, nem volt ilyen jellegű tapasztalata. Március első fele óta tudjuk, hogy új embert kell keresnünk utódjaként, de még most plusz egy hónap után sem ismert, hogy ki lesz az, akitől segítséget kérhetünk a későbbi szervezésekben, akár csak adminisztratív háttérben. Végül március 22-én a Németh Károly Emlékverseny mellett 11 alapító taggal megalapítottuk a Pápa és Környéke Asztaliteniszezői Sportegyesületet, beküldtük a papírokat a cégbíróságra, várjuk a válaszukat. – tudtuk meg Nyőgér Istvántól.
Az asztaliteniszezők bizakodóak, ugyanis a napokban végül sikerült egyeztetniük Svasticsné Hegedűs Henriettel, a POFET intézményvezetőjével, aki ígéretet tett arra, hogy a következő ülésükön napirendre tűzik a kérdéskört, s egy hónapon belül találnak megfelelő szervezőt vagy szervezőket. A sportolók reménykednek, hogy az önkormányzati sporttámogatási keret még fel nem használt részéből a helyi asztalitenisz-élet is lehetőséget kaphat a további működésre. Nyőgér István elmondta, hogy a nehéz körülmények és a jövőben egyaránt kérdéses teremhasználat-, edzéslehetőség, Tarczy-n kívüli utánpótlás-nevelés valamint edzői háttér ellenére jelenleg mind a megyei csapat, mind az utánpótlás szintjén van kitartás, s tudnak felmutatni jó eredményeket. Rácz Dóra (Tarczy) például az országos diákolimpián az általános iskolások közös mezőnyében hatodik lett (felkészítő: Dudás Szabolcs), Győrffy Tamás (Mező) a legutóbbi Veszprém megyei ifjúsági Top 12 versenyen harmadik helyen végzett, Nyőgér József (Bakonyjákó) pedig a junior korosztályban tartozik a megye legjobbjai közé. A Pápa-környéki csapat 16 forduló után a holtversenyes 5-6. helyen áll a megyei bajnokság élmezőnyében.

A Németh Károly Emlékversenyről szóló beszámolót IDE kattintva olvashatják.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!