Anyanyelvünk tisztelete – Konferencia a református gimnáziumban


2015-04-16 23:36:45  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Anyanyelvünk tisztelete – Konferencia a református gimnáziumban főképe
A magyar nyelv hete alkalmából konferenciát rendezett Lőrincze Lajos hajdani elismert nyelvész emlékére a református gimnázium dísztermében a házigazda oktatási intézmény, a pápai önkormányzat, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége.
A négy előadásból álló rendezvényt refis diákok énekes, táncos vidám műsora vezette fel, majd Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a szép számban egybegyűlteket. A református püspök beszédében hosszasan méltatta Lőrincze Lajos munkásságát. Emlékeztetett, az éppen száz esztendeje született nyelvész a Pápai Református Kollégium egykori diákja és tanára is volt, nem véletlen tehát, hogy idén Lőrincze-emlékévet tartanak szeretett iskolájában. – Aki szépen tudja az Istent dicsérni, az szépen tudja a másik embert szeretni – jegyezte meg Steinbach József.
A konferenciát Áldozó Tamás, Pápa polgármestere nyitotta meg. – Amikor Lőrincze Lajosról beszélünk, akkor egy nagyszerű emberről, a nyelvről, a nyelvművelésről, a megszólalás minőségéről beszélünk. A nyelv használatának minősége okán a saját megszólalásunkat óhatatlanul összevetjük másokéval, egymáséhoz mérjük – fogalmazott a városvezető, majd mosolyogva megjegyezte: református püspök után sosem könnyű beszélni, ugyanis nagyon nehéz megugrani a roppant magasra tett lécet. Hozzáfűzte, nyelvünk ápolásáról nem szabad megfeledkeznünk. Végezetül kiemelte Lőrincze Lajosnak a Pápai Református Kollégium újraindításában betöltött hatalmas szerepét.
Az ünnepélyes gondolatok után négy előadást hallhattak az egybegyűltek a magyar nyelvről, valamint a konferencia középpontjában álló személyről. A sort Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke nyitotta meg, akit Balázs Géza egyetemi tanár követett. Gránásiné Bácsi Tünde, a pápai református gimnázium igazgatója intézményük Lőrincze-emlékévéről beszélt. Az igazgatónő hírportálunknak elmondta, számos program segítségével töltötték meg tartalommal az emlékévet, és az esztendő hátralévő részében is megemlékeznek még híres-neves nyelvész öregdiákjukról. Az előadások sorát Móricz Márta Mikolt refis diák zárta, aki a Lőrincze-emlékévvel kapcsolatban meghirdetett irodalmi pályázaton első helyezést érdemelt ki.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!