A levéltárban a rend a legfontosabb - Somfai Balázs életpályáról, szakmáról


2015-04-16 20:50:08  | cikk: pgya  | 


A levéltárban a rend a legfontosabb - Somfai Balázs életpályáról, szakmáról főképe
Somfai Balázs volt a Kiliáni beszélgetések havi rendszerességgel jelentkező rendezvényének áprilisi vendége, akivel a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium dísztermében Nagy Imre újságíró beszélgetett. A Veszprémben élő nyugalmazott levéltáros kötetlenül beszélgetett nem csak a levéltárosi szakmáról, hanem bemutatta családját, iskolai, egyetemi éveit és élményeit, a rendszerváltás előtti és utáni évek személyesen megélt, szubjektív tapasztalatait.
Nagy Imre köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy egy munkakapcsolat által volt szerencséje személyesen megismerni Somfai Balázst. Pápa városának történetét kellett összeszednie 25 pontban, és mivel a város története oly gazdag jeles eseményekben, ezért látta szükségesnek egy levéltáros, a beszélgetés alanyának segítségét kérnie. Első kérdése a Somfai család pápai kötődésére vonatkozott.
Somfai Balázs a megyeszékhelyen él, de nagyon sok szállal kötődik Pápa városához, tudhatta meg a Kiliáni beszélgetések hallgatósága. 1951-ben Bakonybélben született - szülei ott kaptak állást -, falusi tanítócsalád negyedik gyermekeként.
Iskoláit már Pápán végezte, a Türr István Gimnáziumban érettségizett az „utolsó fiú osztályban”, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen kezdte meg tanulmányait, ahol 1974-ben szerzett történelem-orosz szakos középiskolai tanári oklevelet, majd később levéltáros diplomát.
Első és egyetlen munkahelye a Veszprém Megyei Levéltár volt, ahol tudása a levéltári munka minden területén való jártassággal párosult. A megyében szinte mindenhol megfordult. Módszertani munkabizottságokban való részvétele mellett több ízben végzett hungarika-kutatást Moszkvában, részt vett a 11 nyelvű levéltári szakszótár orosz és magyar kiadásának munkálataiban.
Nagy Imre kérdésére válaszolva elmondta, hogy egy jó levéltárosnak fontos, hogy ismerje a latin nyelvet, a németet sem árt, ha tudja, az orosz is hasznos, továbbá fontos, hogy történészként szemlélje a múltat, de legfontosabb és elengedhetetlen egy levéltárosnál: a rendszeretet és a rendszerezés tudománya, a fegyelmezett, pontos, egzakt gondolkodás. Mert 500 iratot még fejben tud tartani az ember, de több ezernél, tízezernél már lehetetlenség.
- Egy levéltárban a források rendben tartása nélkül mit sem ér a holt nyelvek ismerete, a történelmi tudás, mert egyszer-kétszer még megtalálunk valamit, de oda-vissza már nem fog működni, ha nincs valamilyen rendszerbe szedve. Szükséges a szögletes gondolkodás is, az a dolgunk, hogy olyan rendet alkossunk az iratok sokfélesége és nagy mennyisége között, ami nem kényszeres – mesélte a közönségnek a szakmai követelményekről. Viszont azt is megtudhattuk, hogy egy levéltárosnak sok jó cselekedetre is alkalmat ad a hivatása: Somfai Balázs például több száz nyugdíjasnak tudott segíteni a nyugdíjemeléshez szükséges munkaévek bizonyításában, akár csak egy szabadságkérő levéllel, vagy egyéb olyan okirattal, amelyeket a levéltárak ugyan nem kötelesek megőrizni, de valahogy elmaradt a kiselejtezésük.
Nyugdíjba vonulása után is aktív életet él, szívügyének tekinti a honismereti mozgalomban való részvételt, több helytörténeti egyesület alapító tagja, vezetője, gyakran tart előadásokat szakmai kérdésekben és örömmel ad szakmai tanácsokat, mint a közelmúltban is emlékjel-állítás ügyében a Pápai Polgári Körben, vagy Veszprémben utcanév-változtatás esetében.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!