Gyógynövényekkel az egészségért - Gyuri bácsi előadása


2015-04-16 07:45:51  | cikk: pgya  | 


Gyógynövényekkel az egészségért - Gyuri bácsi előadása főképe
Fűben-fában orvosság, tartja a népi bölcsesség, erről hallhatott autentikus előadást a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színháztermében megjelent közönség hétfő délután a sokak által csak Gyuri bácsinak ismert Szabó Györgytől, a bükki füvesembertől. Gyuri bácsit zsúfolásig telt nézőtér fogadta, az intézmény részéről Szabadkai Verita művelődésszervező köszöntötte.
Gyuri bácsi gyerekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Nagymamájától, a mindentudó javasasszonyától tanulta, melyik növény mire való. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést, köztük a cukorbetegségre is. Különösen az utóbbi tüneteit enyhítő teakeverék miatt vált ismertté a neve, még az óceánon túlról is érdeklődnek utána a betegek. Gyuri bácsi ha épp nem a Bükkben barangol, akkor a gyógynövények hatásairól tart előadást az ország másik szegletében. Vagy könyvet ír a tapasztalatairól, esetleg egészségnaptárt szerkeszt. És hogy a tudás ne vesszen kárba, tanítja Zsuzsa lányát, hogy majd ő vigye tovább az apai, dédnagymamai, szépanyai örökséget.
Gyuri bácsi pápai előadása segített mindenkit, hogy könnyebben eligazodjon a különböző gyógynövények és hatásaik között. Szó volt többek között az anyagcsere folyamatokról, az emésztőrendszerről, a szív- és érrendszer gyógynövényeiről. Gyuri bácsi a tapasztalatait örömmel osztotta meg a hallgatósággal. Az előadás előtt és után lehetőség volta vásárlásra valamint Gyuri bácsi az előadása után a szokott módon kérdésekre is válaszolt, jó tanácsokat adott a hozzáfordulókhoz, természetesen kiemelve mindig az szakorvoshoz való fordulás szükségességét.

Képek:

Immunrendszer általános erősítésére két nagyon jó hatású gyógynövényt ajánl Gyuri bácsi, amelyet lehet külön-külön is használni, de együtt jobb hatásfokkal stimulálják az immunrendszert, így segítenek a betegségek megelőzésében is, valamint elősegítik a gyorsabb gyógyulást. Ezek a kakukkfű és az orbáncfű.
A teák a következőképpen készíthetők el: egy csapott evőkanál teát forrázz le 2,5 dl forrásból levett vízzel. Takard le és hagyd állni 15-20 percig. Ezután a tea fogyasztható. Gyuri bácsi a gyógyteákat általában étkezések előtt, ízesítés nélkül ajánlja fogyasztani.
A kakukkfű teát lehet folyamatosan inni, ha az orbáncfűvel együtt szeretnéd, akkor naponta egy csésze kakukkfüvet reggel, egy csésze orbáncfüvet este, lefekvés előtt kell meginni. Az orbáncfű teának azonban vérhígító hatása van, ezért, ha vérhígítót szedsz, akkor nem ihatod! Ezenkívül ezt a teát csak kúraszerűen, 6-8 hétig szabad inni, utána ugyanennyi szünetet kell tartani.

Szemölcs kezelésére – amennyiben nem rossz indulatú a szemölcs - nagyon hatékony a vérehulló fecskefű „leve”, vagy a belőle készült tinktúra, ha valaki nem tud hozzájutni a nyers növényhez. A kezelés előtt azonban – hogy a hatóanyagok minél jobban hozzáférjenek - meg kell bontani a szemölcsöt fedő savköpenyt, azaz le kell mosni a felületet szódabikarbónás vízzel. Amikor ez megtörtént, akkor kell beecsetelni az érintett bőrfelületet a vérehulló fecskefűvel naponta 2-szer. A kezelést addig kell folytatni, amíg a szemölcs el nem tűnik.

Már kialakult aranyérre Gyuri bácsi a elsősorban sebgyógyító útifüvet javasolja. Ezzel csak az a probléma, hogy a friss füvet kell használni, ami télen nem megoldható. Viszont nagyon hasznos erre a célra a cickafarkfű vagy a diólevél teája is ülőfürdőként, melyet naponta ismételve kell addig használni, amíg a panaszok el nem múlnak. Ezt úgy kell csinálni, hogy két liter forrásban lévő vízzel leöntünk két evőkanál cickafarkat, hagyjuk tíz percig lefedve, majd amikor langyosra hűlt, az ülőfürdőhöz öntjük. Kb. húsz percig a fürdőben ülünk, majd törölközés nélkül lefekszünk egy pár percig, hogy felszívódjon minden hatóanyag.

A hasnyálmirigy működésének erősítésére először is egy tisztító kúrát javasol Gyuri bácsi. A kéthetes kúra
után érdemes még egy kúrát tartani a mezei katáng teájával, ami egy háromhetes kúra. A mezei katáng gyökerének teáját - mivel a növény gyökeréből készült – főzni és nem forrázni kell.
A teát tehát a következőképpen készítheted el: tegyél egy csapott evőkanál füvet 2,5 dl forrásban lévő vízbe, egy percig főzd, majd hagyd állni 15-20 percig, a tea ezután fogyasztható. Érdemes a katángteát kúraszerűen fogyasztani, az első héten mindennap egy csészével, a másodikon kétnaponta, a kúra harmadik hetében pedig csak háromnaponta, vagyis két alkalommal inni egy-egy csészével reggel, éhgyomorra.
A két kúra után a tisztító teát lehet inni évente kétszer egy–egy kúrára, a katáng teát pedig heti 1-2 csészével szinten tartás miatt a kúra után is.

Prosztata problémákra jó a kisvirágú füzike heti két-három alkalommal. Ihatod folyamatosan hosszabb távon is. Korlátlan ideig lehet használni.
Gyuri bácsi azt szokta mondani, hogy 35 éves kor után minden férfinak innia kellene a kisvirágú füzike teáját legalább heti két alkalommal. Héj nélküli tökmagot rágcsálj naponta 5-10 szemet. Nem a közismert tökmagról van szó, hanem egy olyan gyógytök magjáról, mely eleve héj nélküli magot növeszt (gyógynövény boltban kérdezz rá).
Gyuri bácsi a vesére leghatékonyabb gyógynövényt, a nyírfalevelet ajánlja. Ez képes a vesekövet morzsolni, a kőképződést meggátolni és a veseműködést javítani. Korlátlan ideig iható, nem kell szünetet tartani. Napi 1-2 csésze teát igyál meg belőle. Vízhajtó is, így inkább reggel, délelőtt igyad.
Epekő - Minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi a szervezetet a retek.
(Népi mondás: Reggel méreg, délben étek, este orvosság!) Gyuri bácsi epekőre a fekete retek levét javasolja. Naponta reszelj le egy fekete retket, jól nyomd ki a levét és egy evőkanálnyit fogyassz el valamelyik főétkezés után. Bioboltokban, nagyobb gyógynövényboltokban lehet fekete retek cseppet kapni, elég belőle néhány csepp egy pohárnyi folyadékba. További alternatív javaslat: kőtörő fű.

Tisztító kúra, majd máj és epe tisztítás
Igyál naponta egy-egy csésze teát, egyik nap csalánlevélből, másik nap diólevélből reggel éhgyomorra, 20 perccel a reggeli előtt. 6 héten keresztül váltogatva a kétféle teát, szünet beiktatása nélkül.
A diólevél tea elkészítése belsőleg: Egy púpozott teáskanálnyi diólevelet 2,5 dl forrásból levett vízzel forrázz le, majd lefedve hagyd állni 10-15 percig. Ezután sűrű szövésű szűrőn szűrd le, és idd meg az egészet.
A csalántea elkészítése belsőleg: Egy púpozott teáskanálnyi csalántea füvet 2,5 dl forrásból levett vízzel forrázz le, majd lefedve hagyd állni 10-15 percig. Ezután sűrű szövésű szűrőn szűrd le, és idd meg az egészet.
Mindkét tea vértisztító, kiöli a vérből a gombákat, baktériumokat, fogyasztásuk lúgosítja a szervezetet

Máj és epe tisztító kúra - Ha letelt a hat hét, kimondottan májra és epére csináld meg a következő kúrát.
Felváltva fogyassz először a katángkóróból, utána aranyvesszőfűből készített teát! Aranyvessző elkészítés módja: Egy púpozott teáskanálnyi füvet 2,5 dl forrásból levett vízzel forrázz le, majd lefedve hagyd állni 10-15 percig. Segíteni fog az emésztésben és a katángkóró még fogyasztó hatású is.
Katáng elkészítés módja: Egy púpozott teáskanálnyi füvet vagy gyökeret 3 dl vízzel 1 percig főzzél. Ezután sűrű szövésű szűrőn szűrd le. Naponta egy csészével igyál reggel éhgyomorra. A katángkóró és aranyvesszőfű teákból elég egy-egy zacskóval elfogyasztani, felváltva. Hat hét szünet után a teljes kúra megismételhető.
A teákat frissen készítsd és igyad reggel éhgyomorra, lehetőleg közvetlenül a 15 perc ázás, majd szűrés után!
A gyógyteák általános elkészítési módja:
Egy púpozott teáskanálnyi teafüvet 2,5 dl forrásból levett vízzel forrázz le, majd lefedve hagyd állni 15-20 percig. Ezután sűrű szövésű műanyag (nem fém) szűrőn szűrd le, és az egészet idd meg, reggel éhgyomorra vagy étkezés előtt (kb. 20 perccel). Gyuri bácsi a gyógyteákat általában étkezések előtt, ízesítés nélkül ajánlja fogyasztani.
Forrás: http://www.shp.hu/hpc/userfiles/egeszsegtaplalkozas/szabogyuribacsireceptjei.pdf

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!