70 évesen Jákob létrájánál - Molnár Lajos retrospektív kiállítása


2015-04-15 21:07:35  | cikk: pgya  | 


70 évesen Jákob létrájánál - Molnár Lajos retrospektív kiállítása főképe
„A művésszé válás göröngyös útjait lényegében a maga erejéből tette meg... A festés iránti vágyát megőrizve, kötöttségeitől megszabadulva fogott ismét ecsetet... Tájképei a természeti élmény dominanciáját, a pillanatnyiság frissességét mutatják” - írta Salamon Nándor a Szambathelyi Képtár nyugalmazott igazgatója Molnár Lajos pápai festő- és grafikusművészről, akinek MOLNÁR 70 című retrospektív kiállítását kedd délután nyitották meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
A megnyitó délutánján zsúfolásig telt az olvasóterem érdeklődőkkel, akiket dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntött, örömét fejezve ki, hogy sokan megtisztelték jelenlétükkel az eseményt.
- Molnár Lajost először mint irodalmárt ismertem meg, Pápáról készített grafikákat, amelyekhez tartozott egy-egy írás is a városunkról. A további képei Pápa történetének egy olyan vonulatát ragadták meg, amelyek felkeltették az érdeklődését, ezek a malmok voltak, amelyeket nem csak képeken jelenített meg, hanem helytörténeti írásokkal is megörökített. Közben kalandtúrákat is tett a magyar irodalom területén, olyan írókról-költőkről fejtette ki véleményét, akik valamennyiünk lelkében élnek, és ezeket a gondolatokat meg is festette – idézte fel ismeretségük kezdetét a könyvtárigazgató, aki elmondta, hogy Molnár Lajos sokat segédkezett-segédkezik a könyvtárban továbbra is, lámpákat szerelt, paravánokat tervezett.
- Molnár Lajos 70 évesen is fut, szalad, szervez, fest és irodalommal foglalkozik. Ma egy emlékező kiállításon vagyunk, amelynek az a lényege, hogy visszatekint a művész arra az időre, amikor festett, arra az időre is, amikor nem volt lehetősége festeni. De ez a hézag észrevétlen maradt, mert a fejében a képek megszülettek, és később vászonra is kerültek – köszöntötte dr. Hermann István a hetven éves festőművészt, kiemelve művei élénk színvilágát a precíz grafikák mellett és még hosszú életet, egészséget, alkotókedvet kívánva, átadta a szót a délután főszereplőjének, az alkotónak.
Molnár Lajos megköszönte az elismerő szavakat, jókívánságokat, és belevágott a visszatekintésbe, projektoros kivetítő segítségével bemutatva családját, életének fontosabb állomásait, műveit. Az kiállítás megnyitót Üvegesné Ozorai Hortenzia és Üveges Csaba zenés dalai tették meghittebbé, ünnepélyesebbé.
A kiállítás megtekinthető május 16-ig a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Képek:

Molnár Lajos Kisszőlősön született 1945-ben. A művészetekhez egészen kisgyermek kora óta vonzódik, az ábrázolás alapjait Bíró Károly festőművésztől tanulta hatvan évvel ezelőtt, majd később A. Tóth Sándor irányításával képezte magát a KÖR-ben.  Művészeti tanulmányait a Pápai Képzőművészeti Szabadiskolában végezte 1962-66 között, majd a műszaki pálya felé fordult érdeklődése, villamosmérnök lett. Rajztanári végzettségű gyermekei ösztönzésére, 1995-ben, 50 évesen elhatározta, hogy újra alkotni fog. A művész a festés és tervezés mellett többféle művészeti ágat, mint az alkalmazott grafikát, ceruza- és tollrajzot is kipróbálta.
A szélesebb körű ismertséget segítette a pályázatokon való részvétel, az országos kiállításokon való szereplés, és ösztönzőleg hatottak rá az elnyert díjak, elismerések.
Tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak. Kolorista festő, de jelentősek grafikai munkái is, melyek megjelentek folyóiratokban. Számos verses- és novellás kötetet illusztrált, könyvborítók, logók és reklámkiadványok tervei fűződnek nevéhez. Számos kitüntetéssel, elismeréssel díjazták alkotásait a képzőművészeti pályázatokon. Molnár Lajos helytörténeti író is, több, a város helytörténetét és irodalmát érintő kötete jelent meg, mint például a Pápai Képek (2003), Az áramszolgáltatás évszázada Pápán (szerkesztője és társszerzője - 2011), Ők tizenegyen a magyar irodalomból (2012), valamint A 800 éves Pápa vizimalmainak 8 évszázada (2014).

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!