Kastélynyitásra készülve: színes ünnepi programok a hétvégén


2015-04-14 20:52:00  | cikk: pgya  | 


Kastélynyitásra készülve: színes ünnepi programok a hétvégén főképe
Kora délután sajtótájékoztatót tartott dr. Áldozó Tamás polgármester és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a pénteken megnyíló Esterházy-kastély megújulásáról, ünnepélyes átadásáról, a látogatókat váró hétvégi programokról.

- Jelentős mérföldkőhöz érkezett a pápai Esterházy-kastély rekonstrukciója, április 17-én délután átadjuk a megújított főépületet. Az átadáshoz hosszú út vezetett, ennek az útnak az első lépése az 1988-89-es kastélykápolna felújítása, a freskók renoválása volt, amit 1990-ben Europa Nostra-díjjal ismertek el. A második lépcső az volt, amikor 1999-2003 között az első Orbán-kormány idején elkészült a tetőszerkezet felújítása, a restaurátor műhely, illetve a csapadékvíz-elvezető egy része. 2011-ben adtuk át a megújított főúri enteriőrt, amely a Norvég Alap támogatásával készült el, 2015-ben pedig eljutottunk oda, hogy a kastély főépületének egészét sikerült felújítani. Összeszámolva azokat a pénzeket, amelyet 1999 és 2015 között a felújításra költöttünk, hárommilliárd forint körüli végösszeget kapunk. A hárommilliárd forintos beruházássorozatba sok minden belefért, de azt is el kell még mondani, hogy hosszú még az út, amíg az Esterházy-időket megidéző miliőt helyre tudjuk állítani – idézte fel az Esterházy-kastély megújulásának történetét dr. Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón.

A polgármester megemlítette, hogy vannak olyan beruházási elemek, amelyek a jövő feladatai maradtak, mint például a kastély kerítésének a helyreállítása, a kovácsoltvas díszkapu újrakészítése, a kastélypark rendezése, a váristálló felújítása, az őrházak újraépítése, a meglévő őrházak felújítása, a Tapolca medrének a revitalizációja. Az Esterházy-kastély pénteken 10 órától nyitja meg kapuit a nagyközönség részére, a hétvégén színes ünnepi rendezvényekkel várják a látogatókat.

Pénteken 11 órakor kerül sor a Nemcsics- és Cziráki-galériák megnyitójára, délután 17 órától pedig Lázár János miniszter adja át a kastélyt. Április 18-án, szombaton nyílik a Klasszikusok randevúja című Herendi-kiállítás a korábbi könyvtári terekben, amelyek időszaki kiállítóterek lesznek a jövőben.

- Tisztelettel köszönjük a Herendi Porcelán Manufaktúra közreműködését eme rangos időszaki kiállítás megszervezésében. Ezekben a kiállítóterekben olyan kiállításokat szeretnénk megrendezni, amelynek az értéke, az üzenete, a küldetése túlmutat a város határain. Szombaton 12 órától a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgő Csoportjának bemutatóját és a schwetzingeni Hofstaat rokokó táncosainak műsorát tekinthetik meg a látogatók, a műsor ismétlődni fog másfél óránként a kastély udvarán délután 17 óráig. A kastély keleti tornyában egy kiállítás lesz berendezve, ahol történelmi zászlóinkat lehet majd megtekinteni, illetve katonaruhák és fegyverek is a kiállítás tárgyát képezik – ismertette dr. Áldozó Tamás a hétvége programjait.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a fizetős programok közül az élő kastély programot emelte ki, és továbbra is lesznek módszertani, múzeumpedagógiai foglalkozások, óvodás kortól középiskolás korig, a látogatók pedig barokk ruhában felöltözve is készíttethetnek magukról fényképet. A kézműves foglalkoztatóban a hétvégén előre meghirdetett időpontokban, illetve csoportok részére előre egyeztetve mézeskalács-készítő, -díszítő, illetve csokoládé bonbon készítő-díszítő foglalkozásokat szerveznek. A nyugati szárnyban kapnak helyet az időszaki kiállítások. A játszóházban minden gyermeket várnak, sokféle meglepetés várja őket, már a folyosón kipróbálhatják azokat az érintőképernyős terminálok, amelyen akár színezhetnek is. A készlet erejéig kipróbálható lesz a csokiszökőkút is – sorolta fel Boros Katalin a gazdag élménykínálatot.

A kastély jegyárai 500-1900 forintig terjednek majd, aki jegyet vált bármelyik attrakcióra, az ingyenesen megtekintheti az időszaki kiállításokat, több programon való részvétel esetén pedig további kedvezmények vehetők igénybe.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!