Kastélynyitásra készülve: helyére kerültek a Nemcsics alkotások


2015-04-13 22:59:07  | cikk: HuHa  | 


Kastélynyitásra készülve: helyére kerültek a Nemcsics alkotások főképe
Az utolsó simítások zajlanak az Esterházy-kastélyban a pénteki nyitásra készülve. Egyre több helyiség nyeri el végleges formáját a berendezésekkel, az egyes attrakciókhoz szükséges eszközök telepítésével. Az április 17-én nyíló főúri épület két önálló tárlatnak is otthont ad, ezek közül a világhírű színkutató, festőművész alkotásai ma véglegesen a helyükre kerültek.

Nemcsics Antal tárlatát a nyugati szárny földszinti tereiben helyezték el. A csaknem 90 éves, pápai születésű alkotó életművének legfontosabb állomásait bemutató kiállítás minden darabjának pontos helyét maga az alkotó határozta meg, azzal a céllal, hogy életműve jól áttekinthető, értelmezhető legyen a látogatók számára. A coloroid rendszer megalkotásáról ismert színtervező és színkutató többször is járt a kastélyban, ma a tárlat anyagainak utolsó darabjait kísérte el. Kiállításán százharminc kép és számos különleges berendezés lesz megtekinthető péntektől.
-A képek mellett négy mobilt, négy objektet, kutatási munkáim dokumentumait, könyveit és találmányaim prototípusait hoztam el Pápára – mesélte ma délután a tárlat rendezése közben.

A kastély Nemcsics Antal kiállításának helyet adó terei az alkotó életének különböző szakaszait jelenítik meg az egyes termekben. Az elsőben korai munkái láthatók, főként természeti képek, a következő helyiségek pedig a színharmónia kutatással kapcsolatos legjelentősebb munkáit vonultatják fel. A főként absztrakt képek mellé kerültek azok a különleges eszközök, a színek törvényszerűségeit bemutató mobilok, melyek rendkívül látványosan szemléltetik a színkutatások eredményeit. Ilyen különlegesség például a coloroid computer.
-Annak bemutatására, hogy a különböző színcsoportok attól függően, hogy milyen mennyiségben vannak egymás mellett, milyen színt hoznak létre, mobilokat készítettem. A tárcsákra különböző színeket festettem, és amikor a tárcsák nagy sebességgel forognak, létrejött az általam kiválasztott szín. Van olyan alkotás, melyre száz kis villanymotor van szerelve. Ezekkel a látogatók mélyebben megismerhetik a színországot, ahogy én elneveztem a színek világát – mesélte a színkutató, akinek egyik alkotása a 42. Nemzetközi Velencei Képzőművészeti Biennale központi kiállításán is szerepelt.

A kiállítás további tereiben egyházi jellegű munkáinak tervei láthatók, ezekből is a kisebbek, hiszen néhány templomi munkája nyolc méter magas. A különböző középületekre és főként templomokba készült falképei, mozaikjai ugyancsak különleges darabjai a kiállításnak, a folyosó falain pedig városképi tervei láthatók: utcaképek, középületek homlokzatainak színterveit tekinthetik meg az érdeklődők.

A több nemzetközi díjat elnyert alkotást is felvonultató kiállítást április 17-én, az Esterházy-kastély újranyitásának napján 11 órakor ünnepélyes keretek között nyitják meg a látogatók előtt, a másik –Cziráki Lajos festőművész képeit bemutató - állandó tárlattal együtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!