József Attilát ünnepelték a refisek


2015-04-13 21:01:11  | cikk: Babos Petra  | 


József Attilát ünnepelték a refisek főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája tizenegy éve rendszeresen megemlékezik a költészet napjáról, amelyet Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepelünk. Így történt ez az idei évben is, amikor József Attila ifjúkori verseit szavalták lelkes refisek. Az intézmény díszterme zsúfolásig telt érdeklődőkkel. Veress Zsuzsa felkészítő tanárnő elmondta, a műsorra már január óta készültek a diákokkal. A rendezvényen minden elmondott vagy elénekelt szöveg József Attila tollából származik, mégpedig kizárólag ifjúkori versek. A költő tragikus sorsát mindenki ismeri, de ezúttal nem depresszióról és végső kétségbeesésről volt szó. A jelenlévők a verseken keresztül megismerhették a költő több arcát is: a gyermeki tisztát, a gyengédet, a naivat, a lázadót, a pimaszt és a zsenit is. A tanárnő olyan verseket válogatott, amelyek a tananyagban nem szerepelnek, s nem annyira közismertek. Mint mondta, reméli, sikerült kedvet ébresztenie a József Attila kötet lapozgatásához az est során. - A műsor címe: „József Attila, hidd el, hogy nagyon szeretlek” Ez most a 11. költészetnapi műsor. A legelsőt 2005-ben rendeztem, a költő 100. születésnapján. A hajdani, tíz évvel ezelőtti műsornak is ugyanez volt a címe. Nagy öröm számomra, hogy jelen volt két öreg diákunk is, akik csak ezért jöttek ma vissza az iskolába, hogy elszavalják az akkori versüket. Ők Gangel Noémi és Miklós Csongor – mondta a szervező. A gondosan összeállított műsor kezdő- és záró szakaszában istenes versek hangzottak el, a közepén pedig szerelemes versek. A műsorban önkéntes és lelkes felsőbb éves diákok szerepeltek, az összeállítást vastapssal jutalmazták a megjelentek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!