Emléktáblát avattak a könyvtárnak


2015-04-13 20:22:08  | cikk: pgya  | 


Emléktáblát avattak a könyvtárnak főképe
„1962-2013 között a pápai Esterházy Kastély keleti szárnya adott otthont a Jókai Mór Városi Könyvtárnak” - olvasható azon az emléktáblán, amelyet múlt hét péntek délelőttjén leplezett le a könyvtár igazgatója, dr. Hermann István a könyvtár dolgozóinak jelenlétében az Esterházy-kastély első emeletén, a volt könyvtárbejáratnál.

- Összejövetelünk célja, hogy egy szerény emlékjelet állítsunk a kastélyban, amely gyakorlatilag több mint félévszázadon át a könyvtár helyszíne volt. Mindannyiunk számára kedves ez a hely, mert várkastély, mert a város központi kulturális épülete volt hosszú időn keresztül, és kedves azért, mert a város kulturális életének a központja lesz az április 17-i megnyitás után. Már a főbejáraton belépve láthatjuk, a folyosókon végig tekintve, hogy minden részlet az Esterházy-időket eleveníti meg. Mi a könyvtárra emlékezünk itt. A könyvtárnak volt néhány olyan pillanata, amikor a csúcson volt, ezen állapotok közül kiemelném az Europa Nostra-díj átadását. Jelentős eseménynek tartom, hogy egy vidéki kastélykápolna helyreállítása a rendszerváltás hajnalán, 1990-ben megkaphatta ezt a rendkívül fontos európai kitüntetést. Az Europa Nostra-díj logója is szerepel ezen a táblán, mintegy emlékeztetőül arra, hogy ezt a város kapta ugyan, de a könyvtárban végrehajtott tevékenységért – ismertette az intézmény igazgatója az emléktáblán látható ábrázolásokat.

Hermann István felidézte azt a két esztendőt is, mikor az olvasóterem be volt zárva és látták kibontakozni a kápolna oldalfalait, mennyezetét és azokat a gyönyörű színeket, amelyekre utoljára a világháború előtti időszakban lehetett rácsodálkozni, mielőtt tönkretették az épületet az itt állomásozó szovjet csapatok és más fosztogatók. Az Europa Nostra-díj logója mellett még két jelkép látható a táblán, ezek közül az egyik a könyvtár régi emblémája, Jókai Mór arcmásával, a másik pedig a könyvtár munkatársa, Nagy Zoltán által készített új embléma, amelyet a Balla Róbert téri épületbe való átköltözés alkalmából használ a városi könyvtár.

- Amikor erre járnak, bejönnek a kastélyba látogatóként rokonokkal, ismerősökkel vagy csak egymagukban, gondoljanak mindig arra, hogy közel ötven évig a könyvtár ebben az épületben szolgálta ki az olvasóközönséget – zárta szavait dr. Hermann István, majd leleplezte az emléktáblát.
A könyvtár munkaközösségének Nagy L. István, a kastélyban székelő Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója mutatta be az épület felújított, új funkciókkal bővített termeit, amelyet a pápai látogatók is megismerhetnek, hiszen április 17-től újra rendes nyitva tartás szerint várja a vendégeket vadonatúj turisztikai attrakciókkal a város ékköve.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!