Keresztény értelmiségiek a nemzet egységének erősítéséről


2015-04-12 22:43:23  | cikk:  | 


Keresztény értelmiségiek a nemzet egységének erősítéséről főképe
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportja szervezte a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége tavaszi országos küldöttgyűlését, amelyre 2015. április 10. és 12. között került sor. A mintegy nyolcvan küldött az ország több szegletéből érkezett – az Őrségtől a Jászságon át a határon túli vendégekig bezárólag.

A küldöttgyűlés napirendi pontjainak megvitatása a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma dísztermében zajlott.
A katolikus iskola aulájába péntek délután érkező vendégeket dr. Hauber Károly, a KÉSZ pápai csoportjának elnöke köszöntötte, majd dr. Osztie Zoltán, a KÉSZ országos elnöke megnyitotta a küldöttgyűlést. A megnyitót megtisztelte jelenlétével dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium államtitkára is.

Dr. Osztie Zoltán elmondta, hogy a küldöttgyűlés főfeladata egy stratégia elkészítése a magyar nemzet egységének megerősítése céljából a keresztény értelmiség körein belül. Dr. Kontrát Károly a pápaiak nevében köszöntötte a küldöttgyűlés tagjait, és támogatását fejezte ki a KÉSZ nemzeterősítő munkájában. Nagy L. István, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója a város történetét ismertette a küldötteknek, aki másnap, szombaton egy városi séta alkalmával is bemutatta a város nevezetesebb épületeit. A küldöttgyűlés pénteken a helyi csoportok bemutatkozásával ért véget, dr. Hauber Károly az idén tíz éves pápai KÉSZ-csoport tevékenységét mutatta be projektoros kivetítő segítségével.

Szombat reggel a küldöttek szentmisén vettek részt a Fő utcai Nagyboldogasszony bencés templomban, majd a katolikus iskola aulájában Gombásiné Takács Gyöngyi, a tanintézmény igazgatója fogadta a vendégeket, akiknek bemutatta az iskola 21 éves történetét. A délelőtti munkálatok folyamán a küldöttgyűlés elfogadta a KÉSZ múlt évre szóló beszámolóit, a délutáni munkát pedig a városi sétát követően a református gimnázium dísztermében folytatták, ahol Kovács Péter igazgatóhelyettes fogadta a vendégeket, mutatta be röviden az intézmény történetét.

A szombat délutáni napirendi pont szerint a küldöttek megvitatták a „Magyar keresztény értelmiségiek ökumenéje” címet viselő nemzeterősítő stratégiát. A munkálatokról dr. Osztie Zoltánt  kérdeztük:
- Két nagyon fontos témája volt a küldöttgyűlésnek. Az egyik a KÉSZ szervezeti felépítéséről, költségvetéséről, zárszámadásáról szólt, amelyet tavasszal minden társadalmi szervezetnek el kell fogadni. A másik fontos téma pedig a magyar nemzet egységének a szolgálata a keresztény értelmiség által és társszervezeteink segítségével. Februárban volt egy stratégia előkészítő hétvége, amelyen az elszakított történelmi régiók társszervezetei is képviseltették magukat. Ezen a hétvégén meghatároztuk a célokat, felmérve a lehetőségeket, és megfogalmaztunk a célok elérése érdekében konkrét programokat, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Például áprilisban lesz egy zarándoklat Máriazellbe, továbbá ugyancsak a nemzetegyesítés erősítése céljából két kötetet is kiadunk idén. Az egyik Népének címmel lát napvilágot, amelyben vallásos énekeink, imádságaink lesznek egybe foglalva, a másik kötet pedig egy népdalgyűjtemény lesz az öt régióból. Ősszel két olyan programunk is tervbe van véve, amelyek érintik a nemzet egészét. Jubileumi kongresszusunkat, „Igazság, igazságosság, szabadság” mottóval tartjuk meg, amelymek helyszíne a parlament felsőházi terme lesz. A másik nagy konferenciánkra Kassán kerül sor, a Felvidéken, amelyen azt szeretnénk körüljárni, hogy a különböző szakmák a maguk szakterületén hogyan tudják megvalósítani az evangelizációt – nyilatkozta hírportálunknak a KÉSZ elnöke.

A küldöttgyűlés keretében a KÉSZ pápai csoportja és a pápai Szent István iskola által szervezett Pápai Keresztény Akadémia záróelőadását szombat délután tartotta „Rendszerváltozás” címmel dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki egyben a Pápai Keresztény Akadémia fővédnöke a Szent István iskola aulájában, amelyről hírportálunk külön tudósításban számolt be.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!