Tabuk nélkül a rendszerváltozásról – Kövér László előadása a Pápai Keresztény Akadémián


2015-04-13 01:03:14  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Tabuk nélkül a rendszerváltozásról – Kövér László előadása a Pápai Keresztény Akadémián főképe
– A mi közös felelősségünk, hogy mi lesz Magyarországból a következő 25 évben. Ne feledjük, azok a politikusok vannak döntéshozó pozícióban, akiket mi odajuttatunk. 1990 óta már nem az oroszok ültetik a nyakunkra a politikusainkat, hanem mi választjuk meg magunknak őket – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke A rendszerváltozás című előadása konklúziójaként a Pápai Keresztény Akadémia évadzáróján.
A Szent István Római Katolikus Általános Iskola zsúfolásig megtelt aulájában a pápai származású, Fidesz-alapítótag politikus a tőle megszokott őszinteséggel beszélt a közbeszédben a mai napig gyakorta emlegetett rendszerváltásról, amely megfogalmazása szerint az akkori vágyainkhoz, reményeinkhez, illetve az olykor talán túlzott elvárásokhoz képest kudarcnak minősíthető. – Sokan abban bíztak 1990-ben, hogy a szerencsésebb sorsú országok és Magyarország között megszűnik az életszínvonalbeli különbség, azonban ebben csalatkozniuk kellett – jegyezte meg a házelnök. Hozzáfűzte, az egész Közép-európai térségről elmondható, hogy nem jutott közelebb az európai átlaghoz, fejlettsége elmarad a várakozásoktól.
Kövér László a rendszerváltás óta eltelt negyed évszázadot elemezve a legnagyobb kudarcnak azt nevezte, hogy nem sikerült felemelni a társadalom alsóbb rétegét. Mint mondta, hajlamosak vagyunk mindent a politikusok nyakába varrni, pedig tartozunk magunknak annyival, hogy közösségként vessünk számot a hibáinkról és az eredményeinkről, sikereinkről. Kifejtette: ugyan a gazdasági és politikai átalakítás 1996-ig megtörtént, ám elmaradt a társadalom átalakítása, így pedig nem sikerült elérni, hogy az emberek többsége a saját erejéből képessé váljon a felemelkedésre.
Az Országgyűlés elnöke a kudarc okaiként többek között az öröklött államadósságot, a még a rendszerváltozás előtt kettészakadt magyar elit egymással való csatározásait, valamint azt jelölte meg, hogy az emberek gondolkodásmódjának átalakításához, a sztereotípiákkal való leszámoláshoz hosszú időre van szükség. Kövér László előadásában kiemelte, ugyanakkor a következő néhány év reménykedésre adhat okot a 2020-ig tartó uniós ciklus alatt hazánkba áramló összegek miatt, ami az életszínvonal emelkedését eredményezheti. Emellett pedig a keresztény értékek képviselete hozhat pozitív változást – húzta alá.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!