Háború, szerelem és halál Tapolcafőn


2015-04-12 19:24:19  | cikk: pgya  | 


Háború, szerelem és halál Tapolcafőn főképe
Döbbenetes színművet nézhettek végig a tapolcafői lakosok szombat este a kultúrházban, ahol valódi könnyek csorogtak nem csak a nézőtéren ülők szeméből, hanem a színpadon játszó két színészéből is.

Az Utolsók és magukrahagyottak című színdarabot a második világháborúban elesett magyar katonák emlékére rendezte Péter Ferenc, aki egyben az egyik főszereplő is. A drámai hangvételű színmű egy orvostanhallgató és egy hadnagy története, az orvostanhallgató szerepében Vágó Krisztina játszott.

Dokumentumfilm és híradórészletek, háborús indulók és korabeli Karády Katalin-slágerek tették még valóságosabbá a színpadon megjelenő véres drámát, amely a háború borzalmait hozta emberközelbe.
Wass Albert 1967-ben megjelent regényének egyik részletét vitte színpadra a szabadkai rendező. A drámai történet egy fiatal orvostanhallgató lány és az eszméiért harcoló magyar hadnagy fiú története. A szovjet offenzíva idején játszódó darabban egy sebesült katona, Nagy Ernő hadnagy (Péter Ferenc alakításában) és Anka, az oroszok karmából megszökött orvostanhallgató (szerepében Vágó Krisztina) találkoznak...

A rövid történet szívszorító igazságokat tárt a tapolcafői nézők elé, mint például, amíg a honvéd kiskatona a szovjet fronton harcol, a feleségét otthon megerőszakolják, idős apját megölik... Az emberi bűnök sokasága lett megjelenítve, az összes emberi aljasság, amely együtt jár a háborúval, párhuzamba állítva a két fiatal mély, igaz érzelmeivel.
A darabban kevés maradt Wass Albert írásából. A forgatókönyv a rendező nagyapja, édesapja megélt háborús élményeit, katonaéveit építette az átiratba, beleépítve a hadnagy és az orvostanhallgató végzetes szerelmi történetét.

A színdarab végén közönségtalálkozóra került sor, amelyen a tapolcafőiek közelebbről is megismerkedhettek a délvidéki színművészekkel, megköszönve nekik a megrendítő történetet, a tartalmas estet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!