Hétórás íjászpróba


2015-04-12 19:00:27  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Hétórás íjászpróba főképe
Kiváló időjárási körülmények között a Hagyományok Hegye Egyesület szervezésében immáron ötödször rendezték meg a Hagyományok Hegyén a Hét órás íjászpróbát. A mostani meghívásos versenyen is hét páros, hét órán át lőtt a 21 méterre elhelyezett célokra, melynek a közepe hét centiméter átmérőjű volt. A fizikai és mentális felkészültséget egyaránt igénylő megmérettetésből minden évben két alkalmat rendeznek, egyet tavasszal, egyet pedig ősszel. A mostani fordulóban délelőtt 9 órától 16 óráig folyamatosan lőttek a párosok.
- A mai napon a Hagyományok Hegye Egyesület és a Delta Íjászegyesület, a Kassai Lovasíjász Iskola valamint a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület képviseli városunkat, mellettük Tatáról, Várpalotáról és Tatabánya érkeztek versenyzők - fogalmazott Koloványi Attila, a verseny szervezője. A csapattársak egymás segítségére támaszkodva mutatják meg azt a teljesítményt, amit egy hadiíjász próba során kellene produkálniuk. Hét óra alatt percenként hét vesszőt kell a versenyzőknek kilőni. Nemcsak a céltábla közepének eltalálása teszi próbára az embereket, hanem a folyamatos koncentráció és a fizikai állóképesség fenntartása is. A verseny célja volt, hogy a történelmi íjakkal lövők nemcsak az íjjal, az íj bánásmódjával, hanem viseletükkel és lelkületükkel is alakuljanak ehhez a sporthoz, erre több példát is láthattunk. A történelmi hűség mellett érdekes statisztikák is készülnek, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy egy vessző kilövésére és a találat értékelésére 30 másodperc jut, az 1000-nél is több nyíl kilövése során pedig nagyjából nyolc kilométert gyalogolnak a résztvevők.
A hét órás versenyidő során összesen a kilőtt nyílvesszők száma 9555 darab volt, csapatonként pedig 8,2 kilométert gyalogoltak a résztvevők. Koloványi Attila hozzátette, a Delta Íjászegyesület április 25-én, 10 és 17 óra között az íjászsport iránt érdeklődők számára nyílt napot rendez. A rendezvény helyszíne a pápai Törzsökhegy, Íjászpálya lesz, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Végeredmény:
1. Molnár Gábor, Venter István - Tata Celőkék (2115 pont)
2. Mészáros Sándor, Sághi Tamás - Hagyományok Hegye Pápa (1928 pont)
3. Csermák Zsolt, Koloványi Attila - Zúgó Nyilak Íjászegyesült Várpalota (1821 pont)
4. Németh Attila, Polgár Tibor - Kassai Lovasíjász Iskola, Németh Törzs Pápa (1698 pont)
5. Tonka Miklós, Balázs Dénes - Múltunk és Jövőnk Egyesület Tatabánya (1674 pont)
6. Csortos Attila, Schmidmajer Ákos – DELTA Íjászegyesület Pápa (1317 pont)
7. Kovács András, Szücs Balázs – Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület Pápa (986 pont)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!