Ismét Pápa adott otthont a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulójának


2015-04-11 15:39:46  | cikk: Babos Petra  | 


Ismét Pápa adott otthont a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulójának főképe
A Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösen szervezte meg a XXIV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulóját, melyen hét csoport mutatkozott be.
A találkozó résztvevőit dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy ebben az évben is a város adhat otthont a rangos megmérettetés megyei fordulójának, s kiemelte, reméli, ez a jövőben is így lesz.

Elsőként a veszprémi Széplelkek Társulata mutatkozott be, akik a Pinokkió című darabot hozták el Pápára, majd a pápai Picit Nem Art csoport következett. A csapat 1990 óta működik a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola alsós csoportjaként. Tagjai most éppen másodikosok, akik valamennyien egy osztályba járnak, s vidám közösséget alkotnak. Ma a Holle anyó című darabot mutatták be Horváthné Árvai Mária drámatanár vezetésével.
- Mivel másodikosok, ezért alap a mese, de mivel másodikosok, már lehet olyan problémákat felvetni, ami őket érinti. A Holle anyót választottuk azért, mert, akinek testvére van, sokszor úgy érzi, nem egyformán szeretik őket a szüleik. Ez a mese nagyon jó példa arra, hogy kiderüljön a gyermek számára is, hogy mindenkit ugyanúgy szeretnek a szülei. Én nagyon elégedett vagyok a diákokkal, ügyesen adták elő a darabot, aminek nincs fix szövegkönyve, mindig úgy mesélik, szinte rögtönöznek - mondta Horváthné Árvai Mária.
A fesztiválon Weöres iskolásokat a Galagonya csoport követte, majd a zsűri visszavonult, rövid értékelésre. 

 A találkozó folytatásában a Nem Art csoport lépett színpadra, ők a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola felsős csapataként 1990 óta dolgoznak. Jelenleg hatodikosokból áll a csoport, tagjai elsős koruk óta játszanak együtt, sőt egy osztályba is járnak. Alsóban ők alkották a Picit Nem Art csoportot. Az idei tanévtől új csoportvezetőjük van Komáromi Sándor személyében. Most a Harag című előadást láthattuk tőlük, amelyben az ő korosztályukat érintő problémákat dolgozták fel, többek között az iskola és a tanárok elleni lázadást.
Őket az Ördögfiókák, a Vaszari Bicskások, és végül a Rami-szín csapat követte. A gyermekcsoportokat két tagból álló szakavatott zsűri értékelte, melyben Szakall Judit rendező, drámapedagógus és Pap Gábor, a Trainingspot Társulat művészeti vezetője, kreatív-zene tanár, zeneszerző foglalt helyet.
A zsűri az értékelése során külön figyelt arra, hogy a gyerekekkel készített produkció sosem lehet elsődleges cél, hanem csak eszköz, melynek segítségével pedagógiai problémákat oldhatnak meg, vagy fejleszthetik a gyerekek személyiségét. A zsűrizés alkalmával sokszor felkérik a felkészítő tanárokat, hogy mondjanak pár mondatot a csapatról. A másik fő szempont, hogy hiába tökéletes színház-szakmai szempontból egy előadás, ha a gyerekeken a teljesítés kényszere látszik, s hiányzik belőle a játék öröme. Ilyenkor óhatatlanul csökken a színház nevelő, fejlesztő hatása, hiszen a szereplők nem a megjelenítendő konfliktusok átélésével, azok megjelenítésével lesznek elfoglalva, illetve nem a közösségi játék felszabadító hatását élik át, hanem leginkább a kívülről jött utasítások betartására figyelnek.
A pápai megmérettetésről az Észak-Dunántúli Regionális Találkozóra az arany minősítést elért csoportok jutnak tovább, melynek Vasvár ad otthont május 15-én.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!