Költők üzeneteit tolmácsolták


2015-04-11 11:59:31  | cikk: pgya  | 


Költők üzeneteit tolmácsolták főképe
A magyar költészet napjáról a Hét Csillag Egyesület már negyedik éve hagyományosan a Verses piknikkel emlékezik meg, amelynek idén is az Esti Kornél Kávéház volt a helyszíne tegnap délután.
Pintér Péter, az egyesület elnöke és mint a program szervezője elmondta, hogy a Hét Csillag Egyesület nemcsak küzdősportokkal, hanem hagyományőrzéssel, az ősi magyar harcmodorok felelevenítésével is foglalkozik. A kulturális és sportegyesület így nemcsak a sport, hanem a hagyományok éltetését, átadását tűzte ki célul, melyhez a magyar irodalom, mint az egyik művészeti ág, szorosan hozzátartozik. Négy éve az egyesület tagjai felolvasóestek, különféle irodalmi programok szervezésébe kezdtek, így vált a városban rendszeressé a Wass Albert felolvasómaraton és a Verses piknik, mely rendezvények célja mindenképpen az, hogy mintegy élő irodalomóra keretében ráirányítsák a figyelmet a magyar költészet nagy alakjaira.
A felolvasóesten versek és prózai művek egyaránt elhangzottak, egyetlen kritérium volt kiírva: magyar költők vagy írók műveiből olvassanak fel. A felolvasók közt ott voltak a helyi kulturális és művészeti élet ismert előadói, valamint fiatalok, diákok is csatlakoztak az eseményhez. A program alkalmából mintegy ötven szavalatot, avagy megzenésített verset hallgathatott végig a közönség.
Janus Pannonius, Nagy László, Arany János, Radnóti Miklós, József Attila, Rab Zsuzsa, Karinthy Frigyes, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, vagy a kortársak: Padisák Mihály, Lackfi János és Varró Dániel – csak néhány az irodalmárok közül, akiknek egy-egy alkotása elhangzott a tegnapi programon. Pintér Péter, a Hét Csillag Egyesület elnöke elmondta, hogy meg kell emlékeznünk, nemcsak József Attiláról és Márai Sándorról – aki szintén április 11-én született -, akikhez a költészet ünnepe kötődik, hanem minden magyar irodalmárról, hiszen ők azok, akik nemzetünk szellemiségét, lelkületét formálják. Pintér Péter kiemelte, azért fontos egy ilyen rendezvény, hogy felhívja a figyelmet a költemények máig érvényes üzeneteire.
A rendezvény fővédnöke dr. Áldozó Tamás polgármester volt.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!