Kétszázmilliós kárt okozott az MSZP az államnak – Gőgös Zoltán felelőssége megkérdőjelezhetetlen


2015-04-09 22:34:52  | cikk: Babos Petra  | 


Kétszázmilliós kárt okozott az MSZP az államnak – Gőgös Zoltán felelőssége megkérdőjelezhetetlen főképe
A helyi Fidesz irodájában sajtótájékoztatón beszélt dr. Kovács Zoltán és Győrffy Balázs országgyűlési képviselő az MSZP-t érintő botrányról. - Néhány héttel ezelőtt a Parlamentben interpelláltam, hiszen olyan információk kerültek hozzánk, amelyekből egy korábbi ügy további eseményei látszanak felsejleni. Tudjuk, hogy 2008. év végén négy nap alatt sikerült fél milliárd forintot a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület számlájára juttatni, mely támogatási szerződést Gőgös Zoltán, akkori államtitkár írt alá. Érdekessége az ügynek, hogyan lehetett a szerződést aláírni, úgy, hogy a minisztérium jogi főosztályának vezetői jelezték az államtitkár számára, hogy ez sérti az államháztartásról szóló törvény egyes passzusait. Nem garantálható a szerződésben foglalt összeg számonkérhetősége, amennyiben teljesül a szerződésben foglaltak mindegyike. Sajnos ez be is következett, a vizsgálat megindult az ügyben, s napvilágra került, hogy kétszázmillió forint kár érte a magyar államot, és pillanatnyilag kétséges, hogy be lehet-e ezt valaha hajtani az elkövetőkön. Az összeget jellemzően különböző projektekbe belefoglalt tanulmányokra költötték el és megállapítható, hogy ezen tanulmányok alapjaiban nem szolgálták a támogatási szerződésben megfogalmazott célokat, sőt úgy tudjuk, hogy ez a pénzösszeg MSZP-hez kapcsolódó szervezetekhez kötődött - mondta Győrffy Balázs.
Az országgyűlési képviselő kiemelt több olyan szervezetet, amelynek vezetői MSZP kötődésűek és kaptak a pénzből, így például, a dr. Lóránth Tibor által vezetett 5M Kft, akik több mint 12 millió Ft-ot – ez volt a legnagyobb összeg - kaptak tanulmány elkészítésére.
-Nagyon jól látszik, hogy szinte kizárólag MSZP kötődésű cégek és akciócsoportok kapták ezeket a pénzeket. Gőgös Zoltán felelőssége megkérdőjelezhetetlen ebben az ügyben és nem egy rajtakapott óvodás módjára kéne vádaskodnia ilyen szituációkban, hanem elnézést kéne kérnie a magyar választópolgároktól, hogy ilyen rút módon tapsolták el a pénzeket a gazdasági válság idején, amit a magyar vidék fejlesztésére használhattak volna. Érdemes végiggondolni, hogy 2010 után a magyar agrárium, a magyar vidék látványosan és számokkal is alátámasztva fejlődött, míg 2010 előtti eredmények lesújtó képet mutatnak – fogalmazott Győrffy Balázs.

Dr. Kovács Zoltán hozzáfűzte, furcsa lett volna, ha az MSZP-nek a Földművelésügyi Minisztérium közvetlenül pénzt juttat, ezért közbeiktatták a Leadert. Ide tették be pénzt, s így jutották el a különböző MSZP kötődésű szervezetekhez. Az ügy pápai vonatkozásáról szólva elmondta, dr. Lóránth Tibor - aki akkoriban az MSZP helyi alelnöke volt - egy kamutanulmány áraként kapott 12 millió Ft feletti összeget. Úgy jutott el a pénz hozzá, hogy Gőgös Zoltán a Leaderhez kiutalta, a Leader pedig megrendelte Lóránth Tibor cégétől a tanulmányt, amelyben semmi hasznosítható anyag nem található. S ez nem volt elég, Lóránth Tibor abban az időben a felszámolás alatt álló Húsgyár vezetője is volt, s saját fiát alkalmazta több százezer forintért fotósnak a gyárban. Úgy látjuk, ez a rendszer pénzmosodaként működött, közbe iktatva a Leadert. A politikus kiemelte, a polgárjogi kártérítés, a burkolt pártfinanszírozás kérdése akkor is fennáll ez ügyben, ha nem történik bűntető eljárás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!