Játékos barkácsoló - Könyv a fantázia határtalanságáról


2015-04-07 22:19:40  | cikk: Babos Petra  | 


Játékos barkácsoló - Könyv a fantázia határtalanságáról főképe
Két pápai óvónő, Menyhártné Kovács Bernadett és Kovácsné Bata Gabriella kreatív ötleteiből született az a könyv, amely a fantázia határtalanságát és az alkotás örömét mutatja be. A szerzők - a Nátuskerti Óvoda Búzavirág csoportjának óvodapedagógusai - hosszú előkészítő munka után jelentették meg Játékos barkácsoló című könyvüket.
- Nagyszüleink, dédszüleink korában a fonóban összegyűlve, vagy kukoricafosztáskor, tollfosztáskor a házaknál rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével együtt dolgoztak az emberek, így nemcsak a kézügyességüket, hanem a szociális készségeiket is fejlesztették. Sajnálatos tény, hogy mai kor gyermeke rendszerint magányosan nézi a tévét, a passzív médiafogyasztás eltompítja, a készen kapott kép miatt a fantáziája, kreativitása nem fejlődik. Amikor pedig számítógépes játékot játszik, a finom motorikája kimerül egyetlen ujj mozgatásával a billentyűzet kezelésekor vagy egy SMS írásakor. Felismertük, ha a gyerekek részei egy olyan közösségnek, ahol a kreatív barkácsolás, a különféle vizuális technikák alkalmazása során megtanulnak együtt dolgozni, segíteni a társaiknak, akkor ez kedvezően hat a szociális és az anyanyelvi kompetenciák fejlődésére is. Célunk, hogy úgy készítsük fel a hozzánk járó gyermekeket az iskolára, hogy szeressenek a kezükkel sokféle vizuális alkotást létrehozni kreatívan, hiszen az ujjak mozgatása, lazítása, edzése szükséges a majdani írástanulás, és a helyes ceruzafogás kialakulásához is. Fontos, hogy mindeközben megtanuljanak együttműködni, mert ez a konstruktív konfliktusmegoldás elengedhetetlen feltétele a későbbiekben is – mondta Kovácsné Bata Gabriella. A vizuális technikákat négy évszakra bontva, tematikusan szerkesztették a kötetben, amelyben nagy szerepet kaptak az egyes ünnepek, népszokások, jeles napokhoz kapcsolódó ábrázolási módok, ötletek.
- Találhatók benne különféle technikai megoldások, produktumok, az egyszerűbbektől a bonyolultabbakig, az elkészítés fázisait részletesen szemléltetve. A könyv utolsó lapjain található sablongyűjtemény szintén nagy segítséget nyújt az alkotások elkészítésben. A könyvet ajánljuk pedagógusoknak, szülőknek, játszóház vezetőknek és mindazoknak, akik a felfedezés izgalmával közelednek a feldolgozásra váró, mindennapi életből vett anyagok, kellékek sokaságához, és az itt készen kapott ötletek mellett, a saját ötleteiket szeretnék megvalósítani. Szeretnénk, ha minél több családban az ünnepekre való ráhangolódás, készülődés része lenne a kreatív ajándékkészítés, a barkácsolás – tették hozzá az óvónők.

A könyv szerzői köszönetüket fejezték ki mindenkinek, aki segítette munkájukat, kiemelték Geszti Dóra és Szalai Piroska óvodapedagógusok segítségét, valamint a csoportjukba járó gyerekek és szüleik önzetlen támogatását. Az évszakokhoz tartozó természetfotókat Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere készítette.
A könyv a kiadó honlapjáról megrendelhető, de az óvodában is tudnak segíteni a beszerzés módjában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!