Csillagpont született a Rigón


2015-04-04 09:30:13  | cikk: HuHa  | 


Csillagpont született a Rigón főképe
A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatását célzó Komplex humán szolgáltatások fejlesztése Pápa város szegregátumi településrészén című, 100 százalék európai uniós támogatást élvező projekt keretében kompetenciafejlesztő és szakmát adó képzések, közösségépítő rendezvények és egy képzéseknek, programoknak, szociális tevékenységeknek otthont biztosító létesítmény megvalósítása zajlik. Ez utóbbi, a Csillagpont és Szolgáltatóház átadását ünnepelték csütörtökön, a Rigó lakótelepen. A két önkormányzati lakásból kialakított közösségi épületben mosási, vasalási és tisztálkodási lehetőséget nyújtanak azoknak, akiknek erre otthonaikban nincs lehetőség, emellett pedig ez a Csillagpont és Szolgáltatóház ad helyet a különböző képzéseknek, felzárkóztatásoknak, délutáni tanulásnak és közösségi rendezvényeknek.

Az épületavatón Unger Tamás alpolgármester, a kivitelező F+Zs Bau Kft. ügyvezetője és a városrész önkormányzati képviselője, Venczel Csaba vágták át a nemzeti színű szalagot, majd dr. Mail József apát, plébános szentelte meg a házat. Az ünnepségen a Pápai Sekina Gyülekezet zenekara adott elő Istent dicsőítő dalokat és Unger Tamás mondott köszöntőt. Beszédében a projekt legfontosabb elemeit foglalta össze.
-Olyan hely jött létre, mely hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkóztatását és integrációját segíti elő, különös tekintettel az egészségügy, a szociális ellátás és oktatás területére, valamint a képzés és foglalkoztatás vonatkozásában. Olyan feltételrendszer jön létre, mely a programban résztvevők számára életvitelük, szociális és képzettségi helyzetük gyökeres megváltoztatását eredményezheti.
Az alpolgármester azt hangsúlyozta, a célcsoport részvétele, igyekezete nélkül nem lehet sikeres a fejlesztés.
-A projekt legfontosabb eleme az ismeretátadás, a tanulás, az oktatva fejlesztés. Magába foglal szakképzettséget adó képzéseket, gyermekek óvodáztatási kompetenciáinak fejlesztését, iskolások és fiatalkorúak tanulmányi előmenetelének javítását célzó foglalkozásokat. Mert tanulás nélkül nincs fejlődés! Mert munka és igyekezet nélkül és egy magasabb életszínvonal igénye nélkül nincs kitörés a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetből!

A Csillagpont és Szolgáltatóház kialakítását örömmel fogadták a Rigón élők. Tóthné Forgács Bernadett először járt az épületben, és mint, mondta nagyon tetszik neki, bízik abban, hogy sokáig működni fog, hiszen az itt élők számára nagy segítséget jelenthet. A fiatalasszony egyébként a fejlesztési programba is bekapcsolódott, sikeresen elvégezte a szociális gondozó és települési szolgáltató képzést, április elsejétől pedig munkába is állt az Egyesített Szociális Intézménynél.
-Szeretnék változtatni az életemen, jobb életet biztosítani a gyermekeimnek és önmagamnak is – mondta.
Szalai Ketrin Laura Sanel szintén a Rigón él családjával. A fiatal lány szerint nagyon jó, hogy megépült a Csillagpont, mert itt lesz lehetőségük az internetezésre és a délutáni tanulásra, ami segítheti a jobb iskolai eredmények elérését.

A Csillagpont és Szolgáltatóház kialakítása tovább erősíti az eddig elért eredményeket – ezt már Oláh Márta, a projekt szakmai vezetője fogalmazta meg kérdésünkre. Mint mondta, múlt év tavaszán indult a projekt, keretében 89 személy számára készítettek egyéni fejlesztési tervet az esetmenedzserek, melyek megvalósítása félidőhöz érkezett. A konzorciumi partnerek részvételével és más, párhuzamosan futó projektek eredményeként tizenhárom féle képzés indult, ezek között voltak kulcskompetenciákat fejlesztő képzések és szakmát adó képzések. Eddig 227 fő vett részt ezeken és minimális volt a lemorzsolódás. Ami pedig kiemelkedő eredménynek számít, hogy a tanfolyamokat elvégző személyek közül 27 fő már állásban van, dolgozik – emelte ki a szakmai vezető. Oláh Márta arról is szólt, közösségi programjaik között a legsikeresebbek közé tartozik a karácsonyi ünnepség, a korcsolyázás és a véradás is. A program folytatásában további rendezvényeik is lesznek, ezek egy részét a Csillagpontban tartják meg, más részüket pedig a város közösségi telephelyeire szervezik, hiszen a projekt egyik fontos eleme az integráció.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!