A kézmosás fontosságáról - Viccesen, de teljesen komolyan gondolva


2015-04-01 20:16:47  | cikk: pgya  | 


A kézmosás fontosságáról - Viccesen, de teljesen komolyan gondolva főképe
Olyan banális, hétköznapi cselekvésről is lehet színdarabot írni, előadni, mint a napi többszöri kézmosás, ahogy azt bebizonyították a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színpadán Molnár Gusztáv és Katona László színészek az úgynevezett tantermi előadásban, amelyet hétfőn és kedden nézhettek meg a pápai diákok. A kézmosás fontosságáról című darabot a Nézőművészeti Kft. és a Budaörsi Latinovits Színház közösen vitte színpadra, Scherer Péter rendezésében.

Semmelweis Ignác – akit a színpadon Katona László keltett életre – munkássága óta ismert, hogy a kórházi eredetű fertőzések megelőzésében a kéz megfelelő fertőtlenítésének kiemelkedő szerepe van. A mai rohanó világban egyre jobban megfeledkezünk a kézmosásról, pedig általa számos betegség megelőzhető lenne. Annak ellenére, hogy ez már régóta tankönyvi adat, mégis ismét és ismét hangsúlyozni kell. Az Egészségügyi Világszervezet a legutóbb megjelent programjában hangsúlyozza, hogy nem elég csak egy útmutató megfogalmazása. A hozzáállás javításához sokoldalú megközelítés szükséges.

„Kezeket a csap alá, mossál gyorsan kezet,
ha erre nem figyelsz hip-hop megfizetsz.
Támad a vírus legyél hát résen,
nem lehetünk mi a beteg generation.”
/Vírus- rap/

Az iskolaszínházi keretek egy egészen újfajta kommunikációs utat jelenthetnek. Az előadás közvetlen hangvétele, a fiatalok világából vett helyzetek, a humor és a zene, olyan kapcsolódási pontokat teremthetnek, mely az alkotók szándéka szerint egy nyíltabb párbeszédet generálhat az előadás után történő szakember vezette feldolgozó beszélgetésben. Az előadás a kézmosás higiéniai szerepének hangsúlyozása mellett, olyan témákat is érint, mint kórokozóktól való fóbia és egyéb fóbiák, a mértékletesség/mértéktartás kettőssége, az emberi érintkezések (fizikai és lelki aspektusainak) különböző megnyilvánulásai. Mindezt a két színész (Molnár Gusztáv játszotta a bacilus szerepét) remek humorral, sok grimasszal, egy basszusgitárral, jó ritmusban adta elő, miközben észrevétlenül ragadt a diákokra a tudomány az anyák megmentőjéről, a bacilusok kutatóiról, egyáltalán magáról a bacilusról, amely/aki az előadás során többször is védőbeszédet tartott a létezése érdekében, a kézmosás ellen. Egyik-másik jelenet biztos befutó lett volna bármelyik stand up comedy tehetségkutatón. Az előadásnak külön színt adott, hogy teljes terjedelmében interaktív volt, a diákokat megszólították a színészek, bevonták a játékba.
A parodisztikus előadást követően a diákok komolyra fordíthatták a szót, hiszen egy-egy fertőzés kivédése sok kellemetlenségtől megóvhat, ebben nyújtott számukra segítséget az előadás után dr. Surján Orsolya infektológus.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!