Gazdag programkínálat a magyar héten a Fáy Óvodában


2015-03-31 20:41:57  | cikk: Babos Petra  | 


Gazdag programkínálat a magyar héten a Fáy Óvodában főképe
A Fáy András lakótelepi Óvoda interkulturális programja keretében minden hónapban más és más nemzet kultúrájával, nagyobb ünnepeivel ismerkednek meg az ovisok. Így történt ez március 9. és 23. között, amikor magyar hetet tartottak az óvodában, március 15-éhez kötődően.

A sikeres program részleteiről Morvai Marianna tagóvoda-vezető számolt be hírportálunknak. Mint mondta, a nemzetek hetéhez a magyar hetet is szerették volna hozzákapcsolni, hiszen az interkulturális program fontos része megismerni egymás kultúráját, s tisztelni azt. Így minden év októberében vagy márciusában ünneplik a magyar hetet.
-Valamennyi csoportunkban zajlottak közös és egyéni tevékenységek is egyaránt. A program során sokat beszélgettünk a magyarságtudatról, az 1848/49-es eseményekről, természetesen az ő szintjükön. Az egyik csoport Kossuth-zászlót festett, a másikban kokárdát, csákót, pártát készítettek a kicsik, amit haza is vihettek. A játékokban is megjelentek a történelmi események, sok várjátékot játszottunk, tornyokat építettünk. Megismerkedtünk Magyarország tájegységeivel, felidéztük, hogy ki merre járt már a családjával. Minden csoport tanult egy népdalt a tavaszhoz kötődően, amelyből egy népdalbemutató is született.

A magyar héten hazánk gazdag folklór hagyományait is felidézték sok régi fénykép segítségével. Az egyik csoport mézeskalács huszárokat készített, voltak, akik a nemzeti trikolornak megfelelően öltöztek. Tartottak mesenapot, szerveztek kiállítást, ahol autentikus tárgyakat és hungarikumokat mutattak be gyűjtésükből.  Március 13-án közös megemlékezést szerveztek a közelgő ünnep alkalmából. A hetet táncház koronázta meg, melyen a Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncosai közreműködtek, a program zárásaként pedig a Várkertben, a Bakony-ér parton sétáltak az óvodások. A  tagóvoda-vezető hozzáfűzte, nagy öröm számukra, hogy a külföldi gyerekek is szívesen csatlakoztak a programhoz, s ők is bekapcsolódtak a magyar hét minden programelemébe.  Az interkulturális program soron következő része a lengyel hét lesz májusban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!