Sorsunk és jövőnk? - ülésezett a kábítószerügyi fórum


2015-03-28 15:53:41  | cikk: pgya  | 


Sorsunk és jövőnk? - ülésezett a kábítószerügyi fórum főképe
„Sorsunk és jövőnk?” címmel tartott tanácskozást a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) csütörtök délután a Városháza tárgyalótermében. A KEF kibővített ülésén Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője számolt be részletesen a városi Családsegítés és Gyermekjóléti Szolgáltatás 2014. évi munkájáról, amit Bartha Dávid Péter pszichológus előadása követett „Miért nem drogfüggő mindenki? - avagy mire hívják fel figyelmünket az új drogok” címmel.

Az Egyesített Szociális Intézmény Gondozási Központja 2014-ben a családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást Pápa város területén látta el. A családsegítéssel a cél, hogy a segítségre szoruló ügyfelek önmaguk legyenek képesek életük továbbvitelére, problémáik megoldására. A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.
A családsegítő szolgáltatást három fő családgondozó és egy fő asszisztens, a gyermekjóléti szolgáltatást nyolc fő családgondozó és egy fő asszisztens végezte. A szolgálatok munkatársai a családlátogatásokat, környezettanulmányok készítését, a területen végzett egyéb feladataikat elektromos kerékpárral – hat darab -, gyalogosan, tömegközlekedési eszköz igénybe vételével, illetve intézeti autóval oldják meg.

2015 márciusában Pápa lakossága közel 30 ezer fő, amelyből 5 281 fő 18 év alatti, 7 081 fő 61 év feletti. A 2014. évi forgalmi adatok alapján 3 834 fővel állt kapcsolatban a szolgálat, ebből 261 fő volt az új igénybevevő. A segítő szolgáltatás keretében szociális és mentálhigiénés deficitek kezelése, a juttatásokhoz, ellátásokhoz való hozzáférés, krízishelyzet kezelés és lehetőség szerint az ilyen helyzetekhez vezető okok megelőzése, a meglévő életvezetési képesség megőrzése jelenti a családgondozást.
Az aktív korúak ellátása átkerült a Járási Hivatalba, 2014-ben nyolcvan fő rendszeres szociális segélyezett ügyfél volt gondozásban a szolgálatnál, más típusú ellátásba – öregségi nyugellátás, munkába állt stb. - került 26 fő.

A családsegítési szolgáltatás szerves részévé vált a városban a szakszerű adománykezelés és osztás. Ennek lehetőségével heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön 13-15 óra között előre megbeszélt időpontban biztosított a rászorulók részére az adományhoz jutás. 2014-ben 874 család részesült az adományokból. Egyéb adományhoz (bútor, segédeszköz, textília, ágymatrac stb.) húsz főt sikerült hozzájuttatni. A Teuton Lovagrend bébiételeket szállított a városban élők részére, tavaly márciusban és decemberben, melyből 146 család részesült. A készlet fennmaradó részét a városban működő bölcsődék kapták meg. Tüzelőhöz való hozzájutáshoz 34 családnak nyújtottak segítséget a családgondozók – értesülhetett a hallgatóság a családsegítők tevékenységéről Oláh Márta beszámolójából.

A részletes beszámoló gyermekjóléti szolgáltatás részében Oláh Márta felhívta a figyelmet az egyes iskolákban tapasztalható magas bukási arányra, az igazolatlan hiányzások és az osztályismétlések számának növekedésére, a tanulmányok idő előtti abbahagyására, az iskolai lemorzsolódásra.
- A vizsgált időszakban a jelzőrendszeri tagok (elsősorban ifjúságvédelemmel foglalkozó tanügyi kollégák) és a gyermekjóléti szolgálat tapasztalatai szerint a gyermekek társadalmi normákat sértő, deviáns megnyilvánulásainak fő okai a következők: szülők párkapcsolati problémái, a család szociokulturális háttere – tisztátalan, rendezetlen, ingerszegény környezet -, a tankötelezettség teljesítésének megszegése – ismertette a Gondozási Központ vezetője a tavaly évi tapasztalatokat.

2014. december 31-én a gyermekjóléti szolgálat nyilvántartásában és gondozásában 601 gyermek szerepelt, amely 355 családot érintett. A családgondozók 133 alkalommal vettek részt védelembe vételi eljáráson. A gyermekjóléti szolgálat szakmai tevékenysége során a forgalmi naplóba 9 707 bejegyzés történt, amelyből a családgondozók általi megkeresések száma 5 467. A mutatók a 2013-as évhez viszonyítva csökkenést mutatnak, kivétel ez alól a szülői elhanyagolás (190-ről 457-re emelkedett), illetve a családon belüli erőszak (221-ről 332-re emelkedett). A területi munkára, családlátogatásokra nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekjóléti szolgáltatás munkatársai, a családgondozók 4 299 alkalommal keresték fel otthonukban a szolgáltatásnál gondozott és nyilvántartott gyermekeket.

Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt elsősorban fogyasztás tekintetében indított a Pápai Rendőrkapitányság büntetőeljárást fiatalkorú elkövetőkkel szemben. Pápán továbbra sem jellemző a „kemény” drogok használata, ritkán került elő por formában amfetamin, ezeken felül a szintetikus kannabinoidok fogyasztása jellemző.

Bartha Dávid Péter pszichológus előadásának fő témája azok a lelki vagy érzelmi jelenségek voltak, amelyek a droghasználat mögött állnak. Az előadó fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy csak a drogok az újak, a lelki, érzelmi jelenségek ugyanazok, mint amelyek a régebbről ismert kábítószer-fogyasztók esetében is megfigyelhetők voltak. Véleménye szerint a drogfogyasztás veszélyeiről mindenkinek érdemes beszélni, továbbá szólt arról is, hogy miként érthetik meg a nem függők a szerhasználók helyzetét, viselkedését. Előadásának második részében a dizájner drogokkal kapcsolatban a beszerzés módszerének átalakulását mutatta be, amelynek lényege, hogy évekkel ezelőtt még marcona dílerektől szerezhették be fogyasztók a kábítószert, míg ma az interneten keresztül is rendelhető, amely a fogyasztói csoportot is megváltoztatja. Az új beszerzési módszer a  szerhasználatról való gondolkodást is megváltoztatja, mert a fiatalok azt hiszik, hogyha egy drog  legális, akkor az már nem veszélyes az egészségre. Az előadó szerint a kamaszokra érdemes jobban odafigyelni, mert ők azok, akik amúgy is szeretik feszegetni a határokat és új dolgokat kipróbálni, illetve azok a fiatalok, húszas-harmincasok, akik nagyon pörgős, aktív életet élnek, teljesítményorientáltak és a feszültséget kívánják ily módon oldani.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!