Egy villanyszerelő pályafutás Pápán


2010-03-10 22:09:23  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Egy villanyszerelő pályafutás Pápán főképe
Az Ipartörténeti Honismereti Kör idei, harmadik előadásán Szakács Imre nyugdíjas villanyszerelő mester pápai pályafutásával és a szakmával ismerkedhettünk meg ma 17 órától az Ipartestület székházában. A villamos mester előadása előtt Molnár Lajos, az előadó egykori tanulótársa röviden beszélt a régi tanulóképzésről, az 1861-es kiegyezésig visszamenőleg felelevenítette az iparos tanulókra vonatkozó rendeleteket és az akkori oktatáspolitikát. Többek között a villamosságról, mint szakmáról, a magyar feltalálókról beszélt és arra kereste a választ, hogy mikortól volt városunkban ennek a szakmának képzése. Az első értékelhető írásos feljegyzés az 1949-ben kiadott 7-es számú törvény, mely a tanoncok oktatásáról rendelkezett.

Szakács Imre 1941-ben született Bakonyszéken, 1959-ben Győrbe jelentkezett az akkori 401-es iskolába, majd Pápára került gyakorlatra.1962-ben letette a szakmunkás vizsgát,1970-ben pedig a mestervizsgát. Munkásságának palettája rendkívül széles és színes: dolgozott a Pápai Áruháznál, a Kilián lakótelepi épületeknél, a Pápai Húsgyárban, akárcsak a Giczi Sajtüzemben.1979 és 1980 között egy pesti cég rendelésére épült meg a nemesszalóki 700 négyzetméteres faüzem, melybe 7000 méter kábelt fektetett le a szakember a brigádjával. Elmondása szerint dolgozott a Kisfaludy utcai Munkásházban és a Török Bálint utcában található „Bikaszállónak” csúfolt épületben is cserélt villanybojlert. Részt vett 1986-ban a Pedagógus Otthon teljes felújításában. 1993-ban, mikor bevezették a telefonhálózatot városunkba, Szakács Imre közel 1300 villanyoszlopot állított fel Pápán brigádjával egy év alatt. Főállása mellett szinte végig kisiparosi tevékenységet is folytatott, így pályafutása alatt több mint 1000 családi házban szerelt villamosságot.2002-ben ment nyugdíjba. A szakma önzetlen szeretete mellett, mely sugárzott előadásából, óriási növénykedvelő is a szakember.

Április 14-én a Kör Lovászpatonára látogat, következő alkalommal május 12-én gyűlnek össze az Ipartestületi székházban, amikor is Németh Annamária helytörténésszel emlékeznek közösen az utolsó szűrszabóra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!