A duális képzés előnyei: fizetés, ösztöndíj és szakmai tapasztalat


2015-03-24 22:16:24  | cikk: pgya  | 


A duális képzés előnyei: fizetés, ösztöndíj és szakmai tapasztalat főképe
Tájékoztató előadást tartott ma délelőtt a Pannon Egyetem pápai székhelyén a tanintézmény delegációja a duális képzéshez való csatlakozási lehetőségről helyi vállalkozóknak, iskolaigazgatóknak. A vállalkozóknak szóló tájékoztató után az egyetem vezetői Unger Tamás alpolgármesterrel ültek le tárgyalni annak a munkacsoportnak a létrehozása céljából, melynek megalakításáról már korábban megköttetett az együttműködési megállapodás. Az együttműködés kiterjed a turizmusra, a K+F projektekre (kutatás-fejlesztés), a gazdaságfejlesztésre és a helyi felsőfokú képzés megkezdésére.

A Pannon Egyetem Mézeskalács utcai székhelyén található épület dísztermében tartott tájékoztatón megjelent Dr. Kovács Gyula egyetemi kancellár, Piglerné Dr. Lakner Rozália, a műszaki informatikai kar dékánja, illetve Dr. Szalai István, a mérnöki kar dékánja. A város vezetőségét Unger Tamás alpolgármester képviselte a tájékoztató előadáson, házigazdaként köszöntötte a vendégeket. Az alpolgármester elmondta, hogy nem titkolt céljuk, hogy a pápai diákoknak, álláskeresőknek a duális képzés által újabb lehetőségeket nyújtsanak a továbbtanulás terén, megkönnyítve így az elhelyezkedésüket. A város gazdaságfejlesztési stratégiájában is szerepel az a nagyon fontos elem, amelynek célja a helyi vállalkozások számára a megfelelő szakemberképzés elősegítése, támogatása a pápai önkormányzat részéről. Ennek egyik állomása volt a délelőtti előadás, része a már tavaly tető alá hozott Pápa városa és a Pannon egyetem között megkötött együttműködési megállapodásnak.

Dr. Kovács Gyula, a Pannon Egyetem kancellárja a magyar felsőoktatás reformjáról beszélt a megjelenteknek. A duális képzésről elmondta, hogy 2015 őszétől már létező projekt lesz, amelynek egyik lényeges összetevője az lesz, hogy az egyetemek igyekeznek az oktatást ott megszervezni, ahol arra igény jelentkezik, illetve a feltételek adottak lesznek. Pápa városa az egyik ilyen helyszín, és örömét fejezte ki, hogy a hagyományokból táplálkozva a Pannon Egyetemet kérte fel a város vezetősége azzal a szándékkal, hogy képzéseket valósítson meg az univerzitás.

A duális képzés lényegét Piglerné Dr. Lakner Rozália mutatta be a hallgatóságnak diavetítés kíséretében. A dékán kiemelte az előadásában, hogy a duális képzés mindhárom félnek – hallgató, cég, egyetem – előnyös együttműködést jelent.  A duális képzés az alapképzés egyik fajtája, jóval több mint szakmai gyakorlat. Az egyetemi képzés ideje alatt egy vállalatnál kell elhelyezkedni, amelynél évi 22 hétig dolgozva munkatapasztalatot lehet szerezni. A képzés teljes ideje alatt szakmai munkát végez a hallgató, amelyért 3,5 éven keresztül fizetést is kap.

Az egyetemi hallgató szakmai munkatapasztalatot szerezhet élesben iparági vezető cégeknél, a munkáért a képzés teljes időtartamára fizetést kap a cégtől, vagyis nem csak a gyakorlati időszakra, hanem az egyetemi oktatási időszakra is. Továbbá az is előnyt jelent, hogy a tandíj finanszírozása érdekében – amennyiben nem államilag finanszírozott képzésben vesz részt – , hogy azonnal szakmai munkát végezhet a hallgató, és építheti a karrierjét, nem kell diákmunkát vállaljon. Az egyetem elvégzésekor már 3,5 év munkatapasztalat van a háta mögött, szakmailag nem fog pályakezdőnek számítani, azonnal jobb pozíciókra pályázhat akár a vállalatnál, vagy más cégeknél kedve szerint.

A duális képzés a tanév hosszában, felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 3,5 féléves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a „hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fog eltölteni a hallgató és itt kell letöltenie a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is. A cégek évente négy hét fizetett szabadságot biztosítanak. A képzésre jelentkezőnek arra kell felkészülni, hogy sűrűek lesznek az egyetemi évek, hiszen a képzési idő alatt, szünetekben, vizsgaidőszakokban a gyakorlati időt a cégeknél kell eltölteni.

A duális képzés nagy előnye, hogy fizetést is kap a hallgató érte. Ez havonta a minimálbér legalább 60 %-ának megfelelő összeg. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát a vállalatnál és az egyetemen töltött időszakokban egyaránt megkapja.
Felvéteizni az általános felvételi eljárás keretében lehet jelentkezni. A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak. A vállalati felvételi eredményét még a sorrendmódosítás előtt, legkésőbb július 3-ig közölni kell a jelentkezőkkel. A duális képzésekre jelentkezés nem jár többletköltséggel. A duális képzés ugyanannyiba kerül, mint a „normál” alapképzés, sőt igazából kevesebbe, hiszen fizetést is kap a hallgató a képzés teljes ideje alatt. Amennyiben sikerül államilag finanszírozott helyre bekerülni, akkor anyagilag is mindenképpen megéri.

Az adott cégnél a hallgató gyakornoki pozícióban lesz, mint a munkatárs. A gyakorlati időszakokban megismertetik vele a vállalat egész működését, a szakhoz kapcsolódó munkaköröket. Ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatja magát a képzés ideje alatt a hallgató, a  pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik. További előnyt jelent, hogy részt vesz a cég saját képzésein is. A cég felé semmilyen elköteleződést nem kell vállalni. Viszont a vállalat bármikor felmondhatja képzési szerződést, amennyiben a szakmai gyakorlat eredményességét vagy a cég érdekeit veszélyeztető magatartást tapasztalnak a hallgatótól, vagy a szerződésben foglalt szabályokat nem tartja be a hallgató. Illetve abban az esetben is, ha hallgatói jogviszonya szünetel vagy megszűnik.
A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételi, ugyanúgy felvehetik a jelentkezőt a hagyományos alapképzési szakra a pontjai alapján, vagyis „csak” a duális formára nem nyer felvételt.

A részletes tájékoztatást követően dr. Szalai István, a mérnöki kar dékánja ismertette a kar oktatási profilját, azokat a vállalatokat, amelyekkel a Pannon Egyetem duális képzési együttműködést kötött. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pápai viszonyokra levetítve kisebb vállalkozások is részt vehetnek a duális képzésben, akár egy-két hallgatót is fogadhatnak. A duális képzésben részt vevő cégek egy akkreditációs eljáráson esnek át.
A tájékoztatót követően a cégek megjelent képviselői, illetve a középiskolák vezetői tettek fel kérdéseket, mint például a gimnáziumot végzettek vagy a hátrányos helyzetű diákok lehetőségeiről a képzésben. Külön előnyként említették meg az előadok, hogy a vállalattól kapott fizetés mellett a duális képzésben részt vevő hallgatók ugyanúgy jogosultak állami ösztöndíjakra, mint a „hagyományos” képzésben tanulók.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!