A családon belüli erőszakról tanácskoztak


2015-03-24 22:00:10  | cikk: HuHa  | 


A családon belüli erőszakról tanácskoztak főképe
Családon belüli erőszak – olyan téma, melyről nem lehet elég sokat beszélni, s mely még ma is sokszor rejtve marad a hatóságok előtt, pedig egyes formái súlyos jogsértésnek számítanak. Ennél a bűncselekménynél a legnagyobb talán a látencia, ezért a szakembereknek nagyon jól kell ismerniük a figyelmezető jeleket, hogy időben tudjanak segítséget nyújtani az áldozatoknak. A Pápai Rendőrkapitányság és a Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum gyermek- és ifjúságvédelmi munkacsoportja ezért is tartja fontosnak, hogy időről időre beszéljenek a problémáról és a szakembereket felkészítsék a potenciális sértettek tájékoztatására, a lehetséges segítségnyújtás formáira. Ennek apropóján szerveztek tegnap előadást a város és a járás gyermekvédelmi munkatársainak, családgondozóinak, védőnőknek, gyámhivatali ügyintézőknek és a rendőröknek, de jelen voltak a megyei lakásotthonok nevelői, a Pápai Anya-és Leányotthonban dolgozók és pedagógusok is.

Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója érdeklődésünkre elmondta, olyan szakembereket hívtak meg a rendezvényre, akik munkájuk során nap, mint nap találkozhatnak a családon belüli erőszak valamelyik formájával.
-Ezek jogsértések nagyon sok esetben látenciában maradnak, ugyanakkor, ha megtörténik a tragédia, már késő a segítség. Gondoljunk csak arra a tavaly történt esetre, amikor egy lakásotthonból megszökött fiatalt bántalmazott a volt nevelőszülője, de bizonyára mindenki hallott az országos hírekben fényevőkről, vagy említhetem a szomszédos járásban történt esetet, amikor egy kisbabát bántalmaztak úgy, hogy belehalt sérüléseibe.

A magas látencia ellenére a szakemberek és a rendőrség is gyakran kap bejelentést családon belüli erőszakos cselekményről, van, hogy maga a sértett tesz bejelentést, vagy a szomszéd, esetleg a családtagok jelentik a jogsértést, de nyitott szemmel járnak a gyámhivatal munkatársai, a gyermekjóléti szolgálat dolgozói és tőlük is érkeznek jelzések. Pápa környékén a leggyakoribb a tartási kötelezettség elmulasztása - ami ugyan nem erőszakos cselekmény, mégis ide tartozik -, ezt követi esetszám szerint a testi sértés, melynél általában a nőket bántalmazza a párjuk, volt párjuk. Ez lehet könnyű vagy súlyos testi sértés, ami miatt már rendőrségi eljárás is indulhat. Ezek mellett gyakoriak a kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárások is – tudtuk meg az alezredestől. A gyermekvédelmi jelzőrendszer lényege éppen az, hogy bármilyen információ merül fel, a jelzőrendszeri tagoknak kötelességük a megfelelő szerv felé jelezni – hangsúlyozta Császárné Elek Veronika.
-A rendőrség minden bejelentésre, minden feljelentésre reagál és megteszi a szükséges intézkedést és ugyanígy tesz a gyámhivatal és a gyermekvédelmi szolgálat is.

Az előadáson a szakemberek hallhattak a bántalmazás mechanikájáról, a családon belüli erőszak pszichológiájáról és a távoltartás jogintézményét is megismerhették a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának előadójától, Barkóczi Gabriella századostól.
-A gyermekbántalmazásról, párkapcsolati erőszakról egyaránt szólok és ismertetem azt a jogszabályi hátteret, ami alapján a rendőrség eljárhat ilyen esetekben. Ezekre a jogsértésekre, bűncselekményekre jellemző, hogy a sértett sokszor nem tesz bejelentést, mert nem tudja, hogy hová fordulhat, vagy nem hisz abban, hogy a hatóságok segíthetnek rajta. Nagyon fontos a szakemberek, rendőrök felkészültsége, fel kell ismerniük a bántalmazás jeleit és tudniuk kell milyen jogszabályok alapján, milyen intézkedést tehetnek.
Az előadó számos témáról szólt tájékoztatójában, többek között az erőszak kialakulásának okairól, arról, hogy a nők miért tűrik a bántalmazást és arról is, hogy milyen ciklikusság figyelhető meg a családon belüli erőszak esetén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!