Komédia a drogériában


2015-03-23 20:10:34  | cikk: pgya  | 


Komédia a drogériában főképe
Könnyed, de mégis örök érvényű kérdéseket feszegető színdarabbal várta a Vajda-bérletes nézőket a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ vasárnap este. A komédiát a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának előadásában láthatta a közönség. Az Illatszertár finom humorú, békebeli szerelmes mese, az egyik legkedvesebb történet, amit valaha magyar színpadra írtak – olvasható a műsorfüzetben.

László Miklós színdarabja a két világháború közti felhőtlen és reményteli időket idézi. Akkor még volt az eladónak ideje kiszolgálni a vevőket, illemtudóan hangosan köszönni és elköszönni. A vevővel szembeni precíz modor jól illeszkedik a sok-sok apró fiók és a kis üvegcsék közé. A tejüvegfal mögött hull a hó, karácsonyi készülődés és béke lebeg az illatszertár ajtaján kívül, miközben a drogériában tapintható a feszültség...

Jordán Tamás Hammerschmidt úrként az illatszertár megfontolt vezetője, aki néha ordít, néha segít, viszont az utóbbi időkben megszokott életéből kizökkent. Rájött, hogy a felesége megcsalja, és nem is akárkivel, az alkalmazottjával. Hammerschmidt úr napok óta kiabál az alkalmazottakkal, legfőképpen Asztalos úrral, akinek pedig mindene a munka. És most hirtelen kirúgják. László Miklós 1937-es vígjátékában szerethető kisemberek küzdenek a magánnyal, és kergetik a boldogságot, ami pedig ott van az orruk előtt.

- Szól a szerelemről, a megcsalásról, a féltékenységről, a tévedésekről, a rendkívül bonyolult emberi viszonyokról, hasonlatosan a mai valósághoz, a mindennapi életünkhöz. A darab mondanivalója mai napig nagyon érvényes, mindazok az érzelmek, emberi viszonyok, amelyeket László Miklós nagyon jól megírt – és remélhetőleg jól lesz eljátszva – jelen vannak az életünkben. Az előadás megszólaltat mozdulatlannak tűnő lelki húrokat, és azt tapasztaljuk, hogy az emberek rezonálnak arra, mit itt látnak – nyilatkozta hírportálunknak a darab főszereplője, Jordán Tamás az előadás kezdete előtt. Továbbá azt is elárulta, hogy Hammerschmidt úr szerepébe könnyen belebújt, sok közös jellemvonásával tud azonosulni.

A szereplőket könnyen a szívébe fogadja a néző, mert felismeri mindegyikben egy kicsit önmagát: a bájos álmodozót (Nagy Cili) az igyekvő szerelmest (Kálmánchelyi Zoltán), a sármőrt (Endrődy Krisztián), a megcsalt férjet (Jordán Tamás), a kelekótyát (Orosz Róbert és Szerémi Zoltán), a munkáját féltővel (Szabó Tibor) vagy a munka elől menekülőt (Fekete Linda). Kis emberek ők is, nagy gondokkal...
Béres Attilának sikerült a színművet úgy megrendezni, hogy nem lett túlcicomázva, a múlt megidézésével modern világunk emberi gyarlóságaira is választ ad a komédia eszközeivel.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!