„ Aki nem ismeri a múltat, az nem értheti a jelent, és nem tudja tervezni a jövőt…” - 75 éves a közgazdasági képzés Pápán


2015-03-23 19:46:55  | cikk: Babos Petra  | 


„ Aki nem ismeri a múltat, az nem értheti a jelent, és nem tudja tervezni a jövőt…” - 75 éves a közgazdasági képzés Pápán főképe
A Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium városunk elmúlt nyolc évtizedének egyik meghatározó intézménye a KÖZGÁZ. Az iskola 1939. szeptember 1-jén kezdte meg működését az akkor már 408 éves nagyhírű Pápa Református Kollégium tagozataként. Az intézmény az 1948-as államosítás után vált önállóvá, de csak 1957-ben költözött mai helyére, a volt Tanítóképző épületébe. Az 1900-ban elkészült épületet Pápa Város Önkormányzata 1991-ben teljesen felújította, így az a mai kor követelményeinek megfelelően biztosítja a kiváló oktatás feltételeit.

Az iskola ebben a tanévben ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A héten különböző színes programokkal ünneplik a jeles alkalmat. Ma délelőtt régi fotókból, tablóképekből, ballagási meghívókból, oklevelekből és dokumentumokból nyílott iskolatörténeti kiállítás az intézmény földszinti folyosóján.  A tárlatot régi írógépek is gazdagítják. Az igényesen összeállított kiállítás Stankovics Marianna és Magyar Géza tanárok munkáját dicséri.

A nyitó ceremónia alkalmából megkoszorúzták a Jókai-emléktáblát, majd felavatták azt a tanúfát, amelyet Nyulasi József népi fafaragóművész készített. A faanyagot a Bakonyerdő Zrt. ajánlotta fel.  A tölgyfából készült tanúfán az iskola logója és a 75. évforduló szerepel. Az elején egy virágkorong is látható, amely az életet szimbolizálja, míg a csillagok a szépséget jelenítik meg. A tanúfát, amely az iskola bejáratánál található, Bódis Regina Andrea megbízott igazgató és Erdő Imre nyugalmazott igazgató leplezték le, majd a történelmi egyházak képviselői meg is áldották.

A szép számban megjelentekhez Erdő Imre nyugalmazott igazgató szólt, aki rövid történeti áttekintést tett a 75 évről. Mint mondta, Pápa iskolavárosi, diákvárosi múltja több száz évre nyúlik vissza és a képzési palettát színesítendő jött létre 75 évvel ezelőtt a Közgáz.
- Ahogyan most a saját intézményeteket diáknyelven „közgáznak” nevezitek, abban az időben mi „kerinek” hívtuk. A kerista tanulók a kollégisták bordó diáksapkáját büszkén viselték, amelynek oldalán egy fémjelvény különböztette meg őket a gimnazistáktól. Az iskola első igazgatója Fejes Zsigmond volt, majd Rab István vette át a tagozat vezetését. 1948. november elsején a Református Kereskedelmi Iskola államosítása után, önálló intézményként folytatta működését. 1949-től Közgazdasági Gimnázium a neve, amelyet egy év után 1950-ben Közgazdasági Középiskolára, majd 1952-ben Közgazdasági Technikumra változtattak. Az iskola a Közgazdasági Szakközépiskola elnevezést 1964-ben kapta. Jókai Mór nevét 1958-tól viselhettük annak bizonyságául, hogy a nagy író egykori iskolája, a Pápai Református Kollégium volt a mi intézményünk jogelődje. A 80-as évek elején vontak össze bennünket a Gépíró és Gyorsíró Szakiskolával, s ekkor csatolták hozzánk a Jókai Mór Leánykollégiumot. 18 éven keresztül voltunk a kollégium Séllyei utcai szárnyában, majd az Állami Tanítóképző épületébe költöztünk.

A jubileumi év alkalmából tartott nyitóünnepségen közreműködtek Varga Alexandra 11. B, Edvy Dániel 10. D és Udvardi Erik 13. PV osztályos diákok. Az ünnepélyen részt vettek a nyugalmazott kollégák is.
12 órától iskolatörténeti vetélkedőn mérték össze tudásukat az osztályok csapatai, ahol a legtöbb ismerettel rendelkező 13. D-sek lettek az elsők. Őket követte a 11. B, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a 10. A képviselői kerültek.
A megnyitó a jubileumi császár emlékfa ültetésével zárult, mely facsemetét Bancsó Zoltán kollégiumvezető ajánlott fel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!