3D-s filmek a kastélytúrán


2015-03-21 21:06:47  | cikk: pgya  | 


3D-s filmek a kastélytúrán főképe
A hét folyamán átadták a kivitelezők az Esterházy-kastély vetítőtermét. Ebből az alkalomból a sajtó képviselőinek és a kastély munkatársainak tartottak bemutatót. A teremben egyaránt lehetséges mind 2D-s, mind 3D-s filmeket levetíteni a látogatók részére. A kínálatban négy film szerepel, amelyek az egykori pápai vár, a város, a kastély, illetve az Esterházy-család történetét mutatják be művészi feldolgozásban, a legmodernebb csúcstechnikával. A terem 30 látogató befogadására alkalmas. A vászon speciális bevonatú, amely segíti a 3D-s megjelenést. A hang egy 7.1-es térhatású rendszeren át a teremben mindenhol tökéletesen hallható. Az Esterházy-kastély április 17-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egy jelentős állomás az április 17-ei megnyitó előtt a vetítőterem kivitelező általi átadása, annak főpróbája. A tervek szerint minden egyes tárlatvezetés egy-egy film megtekintésével indulhat. A kastély annyi változáson, megújításon van túl, az ügyvezető izgalmasnak tartana a megnyitást követően egy olyan játékot is, amely során a látogatók megpróbálnák a régi tereket a felújítottakkal beazonosítani. A vetítőterem egyébként az egykor az épületben székelő Jókai Mór Városi Könyvtár gyermekolvasó terme volt.

Dr. Áldozó Tamás polgármester is részt vett a vetítőterem átadásán, véleménye szerint a megnyitóra az Esterházy-kastély kész lesz a nagyközönség fogadására.
- Azt hogy teljesen kész van, nem lehet kijelenteni, hiszen Versailles-ben azóta is építik a kastélyt, mióta XIV. Lajos elkezdte a munkálatokat, így a pápai kastélyra, illetve a kastély körüli környezetre is évtizedekre szóló munka vár még. Egészen elképesztő, ahogy átalakult a kastély kívül-belül, teljesen más minőségbe léphet majd be a látogató, mint ahogy azt a korábbi évtizedekben megszokhatta, ezt a különbséget éppen a vetítőterem érzékelteti a leginkább. A modern technikával levetíthető filmek segítségével pedig sokkal tudatosabban lehet felépíteni egy látogatói programot, illetve lehetőség van arra, hogy többféle programot párosítsanak egymással. Elmondható, hogy sokkal többet kap a látogató a belépőjegy áráért cserébe a különböző attrakciók kialakításával – konstatálta elégedetten a városvezető a fejlesztéseket. A polgármester még azt is elmondta, hogy a pályázat kiírásakor, voltak olyan vélemények, hogy ekkorra térben nem is lehet 3D-s filmet megjeleníteni, merthogy az csak nagy multiplex mozi hatalmas vetítőtermében kivitelezhető. A technika közben odáig fejlődött, hogy már otthon, a lakásban is nézhetők 3D-s filmek.

Varga Tamás, a kivitelező cég műszaki vezetője ismertette a vetítőterem és a műszaki-informatikai rendszer paramétereit. Mint megtudtuk a rendszer egy polarizált 3D-s vetítésen alapszik, két felső kategóriás vetítő lesz használva, a vetítővászon 5,5x3 méter nagyságú, amely motoros leengedhető, speciális bevonatú, ez utóbbi segíti segíti a 3D-s megjelenítést. A hangrendszer 7.1-es térhatású, a terem minden szegletében jól hallhatóak a filmek. A rendszer kezelése egyszerű felületen, érintőképernyőn keresztül történik, nem szükséges szakképzett személyzet a filmek elindításához, a rendszer lekapcsolásához. A kivitelező cég munkatársai a leendő tárlatvezetőknek külön képzést is tartanak. A megjelentek élménygazdagon távoztak a főpróbáról.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!