Fényben fürdő kastély


2015-03-21 17:25:55  | cikk: HuHa  | 


Fényben fürdő kastély főképe
A Fő téri díszkivilágítás után néhány nap óta az Esterházy-kastély is fénybe burkolózva pompázik esténként. A közel kétmilliárd forint értékű, Európai Unió által támogatott projektben ugyanis az épület díszkivilágítása is szerepelt. A fényforrásokat már korábban kiépítették a kivitelezők a belső udvaron és a kéményeken, most pedig az elektromos rendszerre történő rákötés is megtörtént, így gyönyörű látvány fogadja a kastély felé sétálókat az esti órákban.

A főúri épülethez méltó megvilágításról 54 energiatakarékos reflektor gondoskodik, ebből negyvenet az épület körüli térburkolatba süllyesztve helyeztek el a kivitelezők. A lámpatestekből néhány a kastély előtti területen a tornyok megvilágítására szolgál, huszonhat pedig a belső udvari homlokzatot világítja meg. A lámpatesteket speciális tükrökkel alakították ki, ez biztosítja az egyenletes, úgynevezett falmosó világítást. A tornyok kiemelése érdekében a kastély előtti parkban további két reflektort is elhelyeztek.
Az épület tetőszerkezetét mind a nyugati, mind a keleti oldalon a kéményekre szerelt reflektorok mutatják meg sötétben, a kastélykert tervezett rekonstrukciójának megfelelően áthelyezett kőoroszlánokat pedig egy-egy reflektor fénye világítja meg.

Az esténként immár fényben fürdő, szemet gyönyörködtető Esterházy-kastéllyal kapcsolatban Áldozó Tamás polgármester megjegyezte, a kastélyrekonstrukciós projekt hamarosan véget ér, szinte napról-napra újabb és újabb elemei készülnek el véglegesen. A törtfehér színben pompázó kastélyépület már részévé lett a belvárosnak, a díszkivilágítás pedig még inkább kiemeli környezetéből. 
- Ha visszaemlékezünk a kastély régi színére és a mostani törtfehérre nézzünk, azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy ég és föld a különbség a mostani állapot javára és hiszem, hogy mára mindenki számára elfogadott lett a kastély új arca. A Fő tér díszkivilágítása után az igazi változást az Esterházy-kastély, a város legjelentősebb műemléki épületének megvilágítása adja és remélem, hamarosan ez is mindenki számára a város részévé válik - fogalmazott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!