A részleges napfogyatkozás Pápán is jól látható volt


2015-03-21 08:12:22  | cikk: Babos Petra  | 


A részleges napfogyatkozás Pápán is jól látható volt főképe
Sokan gyűltek össze tegnap délelőtt a Fő téren, hogy a Pápai Csillagász Szakkör különleges eszközeivel megtekintsék a részleges napfogyatkozást. A nem mindennapi égi jelenség kapcsán Dani Tamás, a szakkör egyik tagja elmondta, a napfogyatkozás nem olyan ritka, csak mindig máshol látható. Pápán 9 óra 30 perctől körülbelül 12 óráig lehetett gyönyörködni benne.

1999-ben teljes napfogyatkozás volt hazánkban, amit Pápán is jól lehetett látni, most pedig részleges napfogyatkozásnak lehettünk tanúi. Az 1999-es napfogyatkozás nagy élményt jelentett mindenki számára, hiszen egy ember életében szokatlan, hogy délelőtt, amikor a legerősebben kellene sütnie a napnak, sötét lesz. Ezzel az egyedi eseménnyel korábban nem találkozhattunk. A mostani nem okozott akkora meglepetést, hiszen nem teljes mértékben volt kitakarva a napkorong, csak 60 százalékban.

A látványos csillagászati eseményt napszűrű fóliával ellátott távcsövekkel és védőszemüveggel tekinthették meg a járókelők és az érdeklődők.
- Aki nem nézett védőfelszerelésben a napba, szinte észre sem vehette, hogy napfogyatkozás van, hiszen a nap bőségesen fényt ontó égitest, ez a kétharmados kitakarás nem látható – fűzte hozzá a szakember.
Dani Tamás felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy a Napba különböző optikai eszközökkel nem lehet belenézni, mert nagyfokú károsodást és vakságot okozhat.

Horváth Brigitta szerint csodálatos látvány volt a napfogyatkozás, nem is gondolta volna, hogy ennyire érdekes lesz a jelenség, s reméli, a legközelebbit is láthatja majd.

Ha valaki most lemaradt volna a részleges napfogyatkozásról, legközelebb 2021-ben láthat ilyen égi jelenséget.  A 21. század második felében lényegesen szerencsésebb lesz hazánk a napfogyatkozásokat illetően, hiszen 2075. július 13-án gyűrűs, 2081. szeptember 3-án teljes, 2082. február 27-én több mint 90%-os részleges, és 2093. július 23-án ismét gyűrűs fogyatkozást nézhetnek meg az akkor élők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!