Ismét együtt mozgott a város


2015-03-20 21:50:03  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Ismét együtt mozgott a város főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és a Black Bunny Rock’n Roll Club szervezésében negyedik alkalommal rendezték meg városunkban a Mozdulj Pápa szabadidősport rendezvényt. Az egésznapos eseményt idén már három helyszínen bonyolították le, a nap reggel kilenc órakor a Sportcsarnokban az időskori mozgás fontosságát kihangsúlyozó előadással, majd reggeli tornával indult, 10 órától pedig a Várkert és a Várkertfürdő is bekapcsolódott az események sorába. A Várkertfürdő medencéjében az úszás és a vízilabda alapjait lehetett elsajátítani, a Zenepavilonnál és környékén zenés bemelegítés után a legkisebbeket várták egy közös mozgásra, majd dr. Áldozó Tamás megnyitotta az idei rendezvényt. A polgármester és két meghívott vendége, Kű Lajos, az Aranycsapat alapítvány elnöke és Wichmann Tamás Európa-és világbajnok, 32-szeres magyar bajnok kenus egyaránt a mozgás fontosságát hangsúlyozta és arra biztatott minden jelenlévőt, hogy soha nem késő elkezdeni a sportolás bármely formáját. A délután folyamán még színesebb mozgási lehetőségek várták az érdeklődőket, volt nordic walking (amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció), gyalogtúra, de Laukó Nóra crosstraining órája is sok mozogni vágyót vonzott. A Várkertben kortól és nemtől függetlenül mindenki megtalálhatta a számára legideálisabb mozgási formát, egész nap rendelkezésre állt a trambulin aerobic, az íjászat, a kispályás labdarúgás, volt játékos sportverseny, kerekesszékes ügyességi verseny, ökölvívás, karate, népszerű volt bringapálya, a falmászás és a rekesztorony építés. Késő délután ismét a Sportcsarnok volt a fő helyszín, hiszen öt órakor indult a Spinracing Gruber Beáta vezetésével, akitől azt kérdeztük, egyáltalán mit jelent ez a fogalom, kinek ajánlja és milyen jótékony hatásai vannak ennek a sportnak.
- Nagyon örülök, hogy meghívást kaptunk erre a rendezvényre, 17 éve vagyok a szakmában és most adatott meg először, hogy széles nyilvánosság előtt is megmutathatjuk magunkat. A gyermek trambulin aerobiccal indult a mai délután számunkra, ami azt jelenti, hogy ízületkímélő módon ismertetjük meg a gyerekeket az aerobiccal. Nagyon jó zsírégető hatása van, emellett azért szeretik a vendégeink, mert kipróbálhatják, hol van teljesítőképességük határa. Örülök, hogy a szülőket is sikerült bevonni az órába, húsz perc után ők is beálltak és együtt mozgott szinte az egész család. Ami a SpinRacinget illeti, a kerékpárok speciálisan átalakított szobabringák, amelyek első kereke nehéz, lendkerékkel ellátott, így segít a kerekezők számára lendületben maradni. Az edzésmódszer tartalmaz a felsőtestre vonatkozó gyakorlatokat is, így a teljes testet átmozgatja, emellett motiváló és csapatépítő hatású, igazi barátságok alakulnak ki, jó látni, hogy egymás biztatják a fiúk és a lányok.
Az idei Mozdulj Pápa meghívott vendége Czanik Balázs volt, aki capoeira aerobic és has burning órát tartott a küzdőtéren. A capoeira aerobik a brazil küzdősportból, a capoeirából átvett táncos elemekkel bővített speciális aerobik stílus. Az órákon találkozhattunk táncos és küzdősportra jellemző gyakorlatokkal, a kettő ötvözése egy igen intenzív edzés aerobik órát eredményezett.
- Korra és nemre való tekintet nélkül ajánlható mindenkinek, ezáltal szinte mindenkit be tudunk venni az órába. Ehhez kapcsolódik a has-burning, mely egy teljesen új edzésmechanizmus azok számára, akik feszes, lapos, erős, látványos hasizmot szeretnének a lehető legrövidebb idő alatt. A legtöbb ember számára, a has és környéke a problémás testtájak közé tartozik. Rengeteg helyre hívnak fellépni, itthon és külföldön egyaránt, mostanra már 250 edző tanítja folyamatosan ezt a fajta edzést. Bízom benne, hogy nagyon jó hangulatú lesz a mai tréning, lesznek olyan gyakorlatok is, amiket még senkinek nem mutattam, itt debütálnak tehát Pápán – mondta el a szakember.
Az idei rendezvénysorozat jóga és step aerobic órával zárult. A nap végén tapasztalatairól Szabadkai Verita főszervezőt kérdeztük.
- A mai nap legfontosabb eredménye, hogy minden korosztályt sikerült megmozgatnunk, becsléseink szerint 1900-2000-en mozogtak a nap során. Életmód tanácsadás és előadások keretében hívtuk fel a figyelmet arra, hogy az egyéni életmód egyik legfontosabb pillére a testmozgás, melyre három helyszínen számos lehetőséget biztosítottunk, mindez Pápa Város Önkormányzata, a Magyar Olimpiai Bizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma főtámogatásával valósult meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!