Úszás: Kocsis Eszter országos diákolimpia bajnok


2015-03-19 16:06:54  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Úszás: Kocsis Eszter országos diákolimpia bajnok főképe
Idén Győrben rendezték a 2014/15-ös tanév úszó diákolimpia országos döntőjét. Az első versenynapon az I. és II. korosztályos diákok, a második versenynapon az V.-VI. korosztályos középiskolások, míg a harmadik napon a III-IV. korcsoportos "A" és "B" kategóriájú versenyzők álltak rajtkőre. Az országos döntőn csak a megyei versenyek győztesei illetve Budapestről az első három helyezett indulhatott igazolt (A) vagy nem igazolt (B) kategóriában. A pápai iskolák diákjai a Várkertfürdőben rendezett megyei finálén kiváló teljesítményükkel 16 arany-, 14 ezüst-, és 9 bronzérmet szereztek, így 16 számban jutottak tovább. A győri versenyt Babai Gergő, a Pápai Úszó SE edzője értékelte.
- A pápai versenyzők dobogós és értékes helyezéseket is szereztek a versenyeken, sajnos Nagy Levente betegség miatt nem tudott velünk tartani a döntőre, pedig biztos vagyok benne, hogy legjobb idejével az első tízben végzett volna. A VI. korcsoport "B" kategóriájában Kocsis Eszter 100 méter hátúszásban aranyérmet, 100 méter gyorsúszásban negyedik helyezést ért el, ami mondanom sem kell fantasztikus teljesítmény. Eszter tavaly óta tudatosan készült az országosra, ez be is jött, hiszen legjobb idejét produkálta még annak ellenére is, hogy hetente „csak” négy edzésen tud részt venni, ellenfelei pedig a szárazföldi tréningek mellett 10-12-t edzenek. Kertész Réka érettségi, továbbtanulás előtt áll, így a tanulás az első, emiatt heti 2-3 alkalommal tudott készülni, 100 gyorson megszerzett 11., és 100 háton elért 12. helye ennek tükrében jónak mondható, megfelelő felkészüléssel az első hat közé befért volna. Nagy Zsófia az úszás mellett atletizál és kézilabdázik, tehát alaposan leterheltek a hétköznapjai, de így is odaért a legjobbak közelébe, 100 háton a nyolcadik, 100 gyorson a 10. helyet szerezte meg. Tapsonyi Bálint gyengébbik számában mérette meg magát, 50 méteres hátúszásban így is a 19. lett, saját korosztályában viszont a hatodik legjobb időt úszta.
Babai Gergő elmondta, a váltók annak ellenére jól szerepeltek, hogy a csapatokból csak néhányan úsznak egyesületi szinten, a legelőkelőbb helyezést a Petőfi Gimnázium lányváltója érte el, a VI. korcsoportos lányok 4x50 méter gyorson hetedikként csaptak célba.
Természetesen az új országos diákolimpiai bajnokot, Kocsis Esztert is megszólaltattuk a verseny kapcsán, Eszter érthető módon nagyon boldog volt, hogy sok év után végre a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.
- A versenyen nagyon jól éreztem magamat, az új uszoda nagyon tetszett, és már nagyon vártam, hogy versenyezhessek benne. A bemelegítésnél éreztem, hogy jó formában vagyok és menni fog. A gyors a gyengébbik számom, de mivel ebben is egyéni csúcsot úsztam, nem vagyok elégedetlen a negyedik hellyel. Kis pihenő után folytatódott a verseny a fő számommal, a hátúszással, már az állítóban éreztem, hogy nem lesz semmi baj, és menni fog. Az első 50 méteren többen előttem voltak, így a forduló után tudtam, bele kell húznom. Ez sikerült is, és már az utolsó 15 méteren éreztem, hogy elől vagyok. Fantasztikus érzés volt, főleg miután felnéztem az eredményjelző táblára, és megjelent a nevem mellett, hogy első helyezett vagyok. Sokat segített, hogy a népes pápai szurkolótábor végig biztatott és mellettem állt. Szeretném megköszönni az edzőmnek, amiért rengeteget segített a felkészülés alatt, a szüleimnek, hogy biztattak, kitartottak mellettem és hogy hittek bennem, a barátaimnak pedig, hogy mindvégig mellettem voltak célom elérése érdekében.

A PUSE úszói legközelebb Székesfehérvárra utaznak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!