Újragondolt mezőgazdaság a szakmai konferencián


2015-03-19 14:43:31  | cikk: pgya  | 


Újragondolt mezőgazdaság a szakmai konferencián főképe
A Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont ma délután a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a PROLANSYS Kft. közreműködésével szervezett szakmai konferenciának, „Az újragondolt mezőgazdaság" címmel, amelyre az iskola diákjai, illetve a környező települések gazdái egyaránt kíváncsiak voltak. A megjelent előadókat és a hallgatóságot házigazdaként Békefi Imre, az iskola igazgatója köszöntötte a tanintézmény aulájában, majd átadta a szót Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének.
- A XX. században gyökeres átalakuláson ment keresztül a mezőgazdaság. Az 1950-es évektől kiteljesedő úgynevezett zöld forradalom révén általánossá vált a gépesített, iparszerű termelés. Ennek az is része volt, hogy egyre nagyobb mennyiségben használtak fel növényvédő szereket és műtrágyákat az agráriumban. Ezekre az anyagokra ugyanis egyfajta csodaszerként tekintettek, hiszen hatásukra soha nem látott mértékben nőtt a terméshozam, és nagyban javult a termelés biztonsága is. Mindez azonban egy olyan, rendkívül káros folyamatot indított el a természetben, amelynek következményeit máig érezzük - hívta fel a hallgatóság figyelmét a kamara elnöke a múlt örökségének veszélyeire.

Győrffy Balázs előadásában kihangsúlyozta, hogy a sokszor indokolatlan mennyiségben alkalmazott műtrágyák miatt a talaj minősége jelentősen romlott, a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződtek, a bolygó foszfor- és káliumkészletei pedig kimerülőben vannak. A fokozott növényvédőszer-felhasználás következtében az ökológiai rendszerek egyensúlya megbomlott, a kórokozók és kártevők többé-kevésbé rezisztensé váltak, a szermaradványok pedig megjelentek táplálékban. Az utóbbi évtizedekben nyilvánvalóvá vált, hogy a természetet kizsigerelő rablógazdálkodás hosszú távon nem tartható fenn, mert az végső soron akár az emberiség létét is fenyegetheti.

Ettől kezdve vált kulcsszóvá a mezőgazdaságban is a fenntarthatóság. Olyan eljárásokat, technológiákat kellett kifejleszteni, amelyek korlátozottan veszik igénybe az erőforrásokat, nemcsak megőrzik, hanem javítják is a környezet minőségét, és mindemellett képesek arra, hogy alkalmazásukkal gazdaságosan állítsuk elő az élelmiszer-alapanyagokat. Megjelent például a precíziós gazdálkodás, amellyel csökkenthető a kijuttatandó műtrágyák mennyisége, az optimális tápanyagellátásnak köszönhetően növelhetők a terméshozamok, és javíthatók a termény minőségi paraméterei. Emellett jelentősen kevesebb növényvédő szerre van szükség, így költségcsökkentést érhetünk el a vegyszeres növényvédelemben. Az agrárium és az informatika közötti kapcsolat is egyre szorosabbá vált. A mai korszerű mezőgazdaság szerves részét képezik például a GPS-vezérlésű traktorok, vagy a drónok. Hosszasan lehetne sorolni még azokat a modern technológiákat, amelyek segítségével környezetkímélőbbé és hatékonyabbá lehet tenni a gazdálkodást, amelyekbe bővebb bepillantást nyerhettek a szakmai nap résztvevői a későbbi előadások során.

Győrffy Balázs bevezető előadása után a PROLANSYS Kft. tulajdonosa, Rezsek Attila vette át a szót a konferencián, aki több előadást is tartott, például az időjárási szélsőségekből eredő mezőgazdasági károk kivédési lehetőségeiről, a talajsavanyodásról és a tápanyagok talajban való megtartásának technológiájáról, valamint a levéltrágyázás előnyeiről.
Szabó Zoltán, az Energiamonitoring Kft. ügyvezetője a mezőgazdasági támogatási és finanszírozási lehetőségekről, valamint a költségcsökkentő energetikai megoldásokról szólt a hallgatóságnak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!