Álom vagy RÉMálom – középiskolásoknak az internet veszélyeiről


2015-03-18 23:47:20  | cikk: HuHa  | 


Álom vagy RÉMálom – középiskolásoknak az internet veszélyeiről főképe
Középiskolai kollégiumok diákjainak szervezett felvilágosító előadássorozatot a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.  Az Álom vagy RÉMálom címet viselő program célja, hogy tudatos internethasználatra nevelje a fiatalokat, akik így elkerülhetik, hogy áldozattá vagy éppen bűncselekmény elkövetőjévé váljanak.

A fiatalos hangvételű, kisfilmekkel, látványos diákkal színesített előadássorozat első állomását a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola Kollégiumában tartották kedden délután. Péter Katalin alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója elmondta, a VMRFK-hoz befutó feljelentések azt mutatják, hogy mindennapos rendszerességgel történnek internet használathoz kapcsolódó bűncselekmények, melyekben gyakran fiatalok érintettek. Ezért is tartják fontosnak, hogy a diákok figyelmét felhívják a világháló veszélyeire. A VMRFK mindig fontosnak tartotta, hogy megelőző munkájuk az aktualitásokhoz kapcsolódjon, az internetes bűncselekmények pedig mostanában nagyon aktuálisak. Ebben a programsorozatban a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány munkatársaival dolgoznak együtt, akik a Biztonságos Internet Program képviselői.
-Az előadás első részében az alapítvány munkatársai általános tájékoztatást adnak a veszélyekről, a második részben pedig kifejezetten az internet használathoz kapcsolódó bűncselekményekről beszélünk – mondta el Péter Katalin. Mivel ez a bűncselekménytípus rendkívül szerteágazó, a szakemberek két témáról szóltak hangsúlyozottan: az internetes párkeresés és az interneten keresztüli munkakeresés buktatóiról. Az előadáson mindkét oldal veszélyeit áttekintették, beszéltek arról, miként kerülheti el az internetet használó fiatal, hogy bűncselekmény áldozatává váljon és arról is, hogy miként válhat az internetező bűncselekmény elkövetőjévé.
-A fiatalok nagyon sokszor szinte tálcán kínálják, és minden téren kiadják magukat a világhálón, ami rendkívül veszélyes és nagyon könnyen áldozattá teheti az internethasználót. Ugyanakkor szólni kell arról is, hogy amit esetleg csak viccnek gondolnak, az kimerítheti a bűncselekmény fogalmát. Azt szoktam mondani a fiataloknak, olyan képet tegyél fel magadról az internetre, amit a nagymamádnak is szívesen megmutatnál vagy kitennél az iskolai faliújságra. Másrészt csak olyan dolgokat írjál másokról, amit szemtől szembe is megmondanál – foglalta össze a az alezredes.

A programsorozat védnöke Vastag Tamás énekes, aki a közelmúltban a tudatos internethasználattal kapcsolatos ismeretek népszerűsítése érdekében végzett tevékenységéért emlékérmet kapott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól. A fiatal tehetség Pápára is ellátogatott és figyelemfelhívó szavai mellett két dalt is elénekelt a diákoknak. Mint mondta, örömmel állt a jó ügy mellé, hogy segítsen a fiatalok felelősségteljes internethasználatra nevelésében.
-Sokan azt hiszik, a közösségi portálokra arccal vagy arc nélkül kiírt bántó gondolataik kevésbé sértőek és kevésbé okoznak fájdalmat, mint a szemtől szembe elmondott dolgok. Pedig valójában lelkileg és jogilag is ugyanolyan sértőek – figyelmeztetett, hozzátéve - ő maga is sokszor elszenvedője a méltatlan, bántó gondolatoknak olyanoktól, akik szemtől szembe nem mernék vállalni a világhálóra írt véleményüket.

A fiatalok érdeklődéssel hallgatták a való életből vett példákat, veszélyeket és jótanácsokat, hiszen szinte valamennyien internethasználók és a közösségi oldalakon is ott vannak. Németh Noémi, a Petőfi Sándor Gimnázium 10 osztályos diákja, a kollégium diáktanácsának elnöke. A fiatal lányt is érte már sérelem az interneten, és úgy gondolja, a tájékoztató előadás segíthet a világháló helyes használatában.
-Mi fiatalok nagyon sokat internetezünk, bár tudjuk ez nem túl jó, hiszen a személyes találkozások elvesznek az életünkből. Az internet mégis jó dolog, de nagyon sok veszélye is van, és nem tudjuk, hogyan cselekedjünk helyesen az internet használat során. Azt gondolom, sokat tanulhatunk egy ilyen előadásból és a továbbiakban óvatosabban használjuk a világhálót – mondta hírportálunknak.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az internet veszélyeiről szóló tájékoztató programja mellett a párkapcsolati erőszakról is tart előadássorozatot középiskolások számára. Az idei tanévben még öt kollégiumot keresnek fel a megyében és jövőre is nagyon sok meghívásuk van már a középiskolákból.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!