Istenről két dolgot kell tudni: 1. Van – 2. Az nem te vagy!


2015-03-18 21:05:31  | cikk: pgya  | 


Istenről két dolgot kell tudni: 1. Van – 2. Az nem te vagy!  főképe
A szenvedélybetegségekről tartott előadást Dióssy Iván vaszari plébános atya a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) péntek esti összejövetelén a Szent Anna templom hittantermében, amely zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel. A megjelenteket dr. Hauber Károly, a KÉSZ pápai szervezetének elnöke köszöntötte, majd átadta a szót az előadónak, aki 61 évesen lett felszentelve papnak. A pappá válásban egy családi tragédia is közrejátszott, de ahogy a plébános fogalmazott, előtte is a Jóisten emberének tartotta magát, és ez azóta sem változott.

A szenvedélybetegségekről úgy beszélt a plébános atya, mint aki megjárta a poklot, merthogy az alkohol rabja volt. Viszont 1995-től Isten segítségével, ahogy fogalmazott, egy kortyot sem iszik, misebor helyett is mustot. Az elmúlt húsz évben úgy alakult az élete, hogy hivatásszerűen is tudott segíteni az alkoholista betegeken. A kezdetektől, az alapítástól részt vett a leányvári Hivatásőrző Ház munkájában. A leányvári létesítmény az egyetlen olyan rehabilitációs otthon Európában, amit szenvedélybeteg, javarészt alkoholfüggő katolikus egyházi személyek gyógyítására hoztak létre. Mostanában is visszajár, van úgy hogy egy hetet is eltölt Leányváron és segít az ott lévő betegeknek.
- Hat hónapos multi-professzionális terápián vesznek részt az alkoholbetegek, ahol van addiktológus, belgyógyász, pszichológus segítő, illetve úgynevezett spirituális kísérők. Többek között ez utóbbi vagyok én is. A betegségek spirituális oldalával nem foglalkozik a tudomány, merthogy az nem egy mérhető dolog. Minden szenvedélybetegség elsősorban a szellemén - amit a népnyelv léleknek nevez - keresztül támadja meg  az embert, vagyis nem a testét és a pszichéjét. Ha együtt gyógyítjuk ezt a hármat, akkor elérhetünk egy 70-80 százalékos sikert – ismertette röviden a plébános a szenvedélybetegségek legfőbb okát. Hangsúlyozta, hogy tévedésben ne legyünk: az alkoholizmusból kigyógyulni soha nem lehet. Csak tünetmentes maradhat az ember, az első pohárig. Természetesen nem mindenki alkoholista, aki társaságban, alkalomadtán és mértékkel tud szeszes italt fogyasztani, alkoholista az, aki már kényszerként éli meg az ivászatot. Véleménye szerint az alkoholizmus nem bűn, hanem betegség, az alkohilista ember pedig kezelésre, odafigyelésre szorul.

Az előadáson, mivel ahogy fogalmazott, nem kompetens a szenvedélybetegségekről beszélni,  általánosságban az isteni gyógyításról szólt, amelyre minden embernek szüksége van, függetlenül az egészségi állapotától. Úgy építette fel az mondandóját, hogy mindenkit meg tudjon szólítani.
- Van egy nyolcvan éve működő tizenkét lépéses program, egy személyiségfejlesztő program, amelyet már több mint százmillió ember használ a világon, olyanok is, akik nem szenvedélybetegek. Ezt mutatom be az előadás során, közben rávilágítok arra, hogy mindannyian változásra szorulunk, gyógyulásra, mert valamilyen kis apró sebet mindenki hordoz a szelleme, a lelke mélyén – kezdte el az előadást Dióssy Iván, aki szerint a változást alázattal lehet elérni.
- A tizenkét lépéses programmal nem csak hívő emberekhez szólunk. Azt kell elismerni önmagunkban, hogy nem én vagyok az Isten, én egy teremtmény vagyok és ha megtalálom a helyemet az életben, akkor helyre áll a rend az emberi kapcsolataimban. Ha tudom, hogy ki vagyok, legalábbis törekszem rá, és nem akarom megjátszani a Teremtőt, akkor esély van arra, hogy egy egészséges, normális személyiség legyek – árulta el a plébános a kiegyensúlyozott élet titkát.

Dióssy Ivánról azt is megtudhatta a hallgatóság, hogy a sport is nagy szerepet játszik az életében. A plébános hitének egyik alapja a futás, vallotta magáról, ami egy spirituális élményt jelent számára. Húsz maratont teljesített életében, sőt Ironmant is.
- A lelkem fut, és viszi a testemet. Ilyenkor meg tudom valósítani az imádság egy mély, néma formáját. A futás nagyon sokat segít a szenvedélybetegségek legyőzésében, ezt feltétlenül tudom javasolni depresszióban szenvedőknek is. Ki kell menni, nem tabletták után nyúlkálni. Nem mindenki alkalmas a futásra, de biciklizni, úszni, nagyokat sétálni mindenki képes – hangzott a testi-lelki jó tanács a sokat tapasztalt lelki atyától.

Képek:

Az A. A. Tizenkét Lépése
1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben – hogy életünk irányíthatatlanná vált.
2.Meggyőződtünk arról, hogy egy nálunk felsőbb rendű Erő helyreállíthatja lelki egészségünket.
3.Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket – a saját felfogásunk szerinti – Isten gondviselésére bízzuk.
4.Alaposan és bátran erkölcsi leltárt készítettünk magunkról.
5. Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink valódi természetét.
6. Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket jellembeli hiányosságainktól.
7. Alázatosan kértük Őt fogyatékosságaink felszámolására.
8. Számba vettük mindazokat, akiknek valaha kárára voltunk, és készek voltunk mindnyájuknak jóvátételt nyújtani.
9. Közvetlen jóvátételt nyújtottunk mindazoknak, akiknek tudtunk, kivéve, ha ez sérelmes lett volna rájuk vagy másokra nézve.
10. Folytattuk az önvizsgálatot és haladéktalanul beismertük, ha hibásnak találtuk magunkat.
11. Igyekeztünk imával és elmélkedéssel elmélyíteni tudatos kapcsolatunkat - a saját felfogásunk szerinti – Istennel, kérve velünk kapcsolatos akaratának felismerését és erőt annak kivitelezésére.
12. E lépések követésének eredményeként lelki ébredést tapasztaltunk, igyekeztünk ezt az üzenetet továbbadni más alkoholistáknak, és megpróbáltuk ezeket az alapelveket életünk minden megnyilvánulásában alkalmazni.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!