Kokárda, papír huszár és szabadságvirág - játszóházak az ünnep jegyében


2015-03-15 22:40:21  | cikk: Babos Petra  | 


Kokárda, papír huszár és szabadságvirág - játszóházak az ünnep jegyében főképe
Ünnepi kézműves műhely, 48-as játszóház és Huszárkodó várta a gyereket és a családokat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség után ma délután a Kékfestő Múzeumban és a Pápai Református Gyűjteményekben. Mindkét játszóházra nagy volt az érdeklődés, hiszen pillanatok alatt megteltek a kézműves asztalok, s az ügyes kezű apróságok és szüleik lelkesen készítettek kokárdát, szabadságvirágot és ünneplő kishuszárt.

Vonnák Andrea, a Kékfestő Múzeum múzeumpedagógusa kérdésünkre elmondta, a múzeum önkénteseinek közreműködésével szalma– és papírkokárdát készíthettek a gyerekek, de az új címeres mintafával lenyomatot is vihettek haza emlékbe.
Németh Panna édesanyjával jött el a városi ünnepségre, hiszen a kislány már nagyon sokat hallott a 48-as huszárokról, s mindenképpen szerette volna megnézni a lovakat. Panna a játszóházban szalmakokárdát készített, amiben anyukája segített.

Ezzel egyidőben a Pápai Református Gyűjtemények is várta az alkotni vágyó gyerekeket. Halászné Kapcsándi Szilvia, a játszóház vezetője is pozitív élményeiről számolt be hírportálunknak, hiszen sokan ellátogattak a programra.
- Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző ünnepeken való játszóházakra, hogy a szülő és gyermeke együtt lehessen. A gyerekek nagyon lelkesek, a szülők pedig segítőkészek, s lényeg, hogy együtt alkotnak – mondta.

Népszerű program volt a Huszárkodó is, ahol a Pápai Huszáregyesület tagjai várták az érdeklődőket gyönyörű korabeli egyenruhákban. A gyerekek szinte egymás kezéből vették ki a szebbnél szebb viseleteket, hogy felpróbálhassák, s le is fényképezkedjenek bennük.  Boó Ágota, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának tanulója egy tüzérségi atilla felsőrészét próbálta fel tábori sapkával, s egy Augustin-féle puskát ragadott. A fiatal lány elmondta, ő is sokat segített a gyerekeknek a kishuszárok elkészítésében és nagy örömmel vett részt a programban, hiszen szeret az apróságokkal foglalkozni.

Magyar Gusztáv honvéd huszár őrvezető, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idejéből egy 9-es huszáregyenruhát viselt, mely huszárcsizmából, huszárnadrágból, dolmányból, zsinórövből, mentéből és csákóból állt.
- Nagyon felemelő érzés ilyen ruhát hordani a nemzeti ünnepen. Amikor felvesszük az egyenruhát, igyekszünk azt méltóan viselni, nemcsak ünnepen, hanem egyéb más rendezvényeken is – mesélte.
A fiatal őrvezető érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy amikor Pápára került, táncosként csatlakozott a huszárokhoz. Aztán ezt elmesélte nagyapjának, ő pedig megmutatta a dédapja obsitos levelét, miszerint,12 év 3 hónap után innen szerelt le. Ezt követően egyből tudta, hogy a hagyományőrző huszárok között a helye.

A gyerekek a korabeli időkből felpróbálhatták a 48-as sorgyalogsági frakkot, a nemzetőr ruhát és fegyverként a kardot és a szuronyos puskát is megfoghatták.
Természetesen mindkét helyszínen sokat tudhattak meg az érdeklődők az 1848/49-es eseményekről, hiszen alkotás közben a munkatársak meséltek a gyerekeknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!