Rádióriporter a Pápai Polgári Körben


2015-03-14 16:06:55  | cikk: pgya  | 


Rádióriporter a Pápai Polgári Körben főképe
A Magyar Rádió szerkesztő-riportere, Farkas Erika volt a vendége a Pápai Polgári Kör csütörtök esti összejövetelének, amelyet hagyományosan az ipartestület székházában tartottak. A hely című műsor vezetője életéről, az újságírói szakmáról, a rádiózásról és mint sok helyen megfordult valaki, természetesen a különböző riporteri utakon megesett történetekről mesélt a szép számban megjelent hallgatóságnak.
A megjelenteket dr. Dancs Ferenc, a Pápai Polgári Kör alelnöke köszöntötte, sajnálattal közölve, hogy Rabi István elnök betegség miatt nem lehet jelen az előadáson, majd átadta a szót a vendégnek.
Farkas Erika, bemutatkozóját azzal kezdte, hogy nem szeret magáról beszélni, inkább körbe adja a mikrofont és ő kérdez, mondta humorosan, majd belevágott élete és szakmája történetébe. Tehetséges diák volt, a színművészetire felvételizett, viszont az ott megtapasztalt viszonyokat megismerve otthagyta a főiskolát, és véletlenszerűen csöppent az újságíró szakmába. Előtte dolgozott a megyei önkormányzatnál, protokoll-osztályon, ahol az egykori vezető tisztséget betöltő elvtársakat többek között arra kellett megtanítania, hogy étkezésnél nem a fejünket visszük a kanálhoz, hanem fordítva. Három nyelvet beszélt már akkor, ezért tolmácsként is foglalkoztatták.
- Huszonkilenc éve rádiózom, Debrecenben kezdtem. 1988 decemberében elindult a városi rádió, és felvételiztem. A felvételin elküldtek azzal az indokkal, hogy nincs állás, mégis adtak egy feladatot, hogy írjak egy egy perces tudósítást a Népi Ellenőrzési Bizottság üléséről. Ha valaki emlékszik még erre a testületre, az tudja, hogy mennyire unalmas volt, de a tudósítás annyira megtetszett a felvételiztetőknek, hogy mégis lett hely számomra a rádiónál – emlékezett vissza az indulásra a riporterasszony.
Magánéleti kitérők után, végül 1997-ben került a Kossuth Rádióhoz, annak Krónika című műsorába, politikai tudósítónak, riporternek, ahol hat éve létszámleépítések történtek, ekkor vágott bele A hely című ismeretterjesztő riportműsorba, amely már az 1500-ik adást is meghaladja idén áprilisban. Napi átlagban számolva félmillió hallgatója van a műsornak, ami a mai időkben és médiadömpingben már szép sikernek számít.
- Az akkori Kossuth-adó főszerkesztőjének volt az ötlete, hogy kellene egy helyszíni, jellegzetes arculatú, modern, újszerű, érdekes, jópofa, szemtelen stb. műsort készíteni. A hely egy európai, vagy világtrendbe illeszkedik, egy olyan tartalommal amelynek célja, hogy a népszerű tudományos ismeretterjesztést kevesek által ismert helyek bemutatásával párosítsa. Talán ez a siker titka, hogy szórakoztató módon mutatunk be nem ismert, vagy nehezen megérthető jelenségeket, folyamatokat a világ dolgaiból – válaszolt Farkas Erika arra a kérdésre, hogy mégis mi A hely sikerének receptje.
Az előadás a nézők soraiból érkező kérdésekkel, gratulációkkal ért véget, záróakkordként Kincses László szavalatát hallgatták meg a jelenlévők.  


Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!