Változtak a szabadtéri tűz gyújtási szabályok


2015-03-11 20:09:07  | cikk: Babos Petra  | 


Ahogy beköszönt a tavasz, mindenki igyekszik ki a kertjébe, hogy rendbetegye és megszépítse a jó időre. A szabadtéri tüzek szempontjából ez a legveszélyesebb időszak. A veszélyt egyrészről a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, a legnagyobb kockázatot azonban a gondatlanság jelenti, hiszen a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát ember okozza. A jelentős károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés alapvető szabályaival, melyekről Csillag István tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője beszélt.
- Március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Rendelet, mely mindenki számára sok változást hozott. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet engedi. Pápán lehet kerti hulladékot és avart égetni október 1. és április 30. között, hétfőtől szombatig 10 órától 18 óráig. Kommunális hulladékot viszont nem lehet tüzelni - mondta a kirendeltség vezetője.

Csillag István felhívta a figyelmet arra is, előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal - 10 nappal a tűzgyújtási szándék előtt - a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését. 
Hozzáfűzte, továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.
- A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám is, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. Amennyiben mégis tűzeset következik be, azonnal hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletét a 105-ös segélyhívó számon - figyelmeztetett.
Érdemes tehát betartani a szabályokat, hiszen a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység súlyos tűzvédelmi bírságot von maga után. A növényi hulladék égetési szabályozásáról, önkormányzati rendelettel rendelkező települések listája elérhető a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, a www.veszprem.katasztrofavedelem.hu címen.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!