Együtt gondolkodtak az erdők védelméről


2015-03-10 21:55:57  | cikk: HuHa  | 


Együtt gondolkodtak az erdők védelméről főképe
A rendőrség és az egyes rendészeti feladatokat ellátó szervezetek képviselői gyűltek össze ma szakmai konferenciára, melynek célja az együttműködés múlt évi eredményeinek értékelése és a közös tevékenység további lehetőségeinek felkutatása volt. Az egyes rendészeti feladatokat ellátó szervezetek – így az erdőgazdaságok, mezőőrök, halászati őrök, hegyőrök, természetvédelmi őrszolgálat és közterület-felügyelet - tevékenységét 2013 óta egységes törvény szabályozza és a rendőrséggel kötött együttműködési megállapodás alapján végzik tevékenységüket. Az együttműködések célja a közös szolgálatellátások támogatása, többek között az élővilágot károsító emberi magatartásokkal szembeni fellépés terén. A mai rendezvénynek is ez állt a középpontjában, így a programon a megyében működő erdőgazdaságok, a megyei vadászkamara, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, a természetvédelmi őrszolgálat képviselői, valamint a Veszprém Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinek vezetői vettek részt.

A konferencián - melynek a Bakonyerdő Zrt. adott otthont Jókai utcai székházában - Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében arról szólt, Pápa városának csupán aprócska erdeje van, de ennek rendjének biztosítása is sok feladatot ró az önkormányzatra, így van elképzelése arról, hogy a hatalmas erdőterületeket kezelő társaságok számára mennyi feladatot jelent a rend fenntartása.

Dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, Veszprém megyei rendőr-főkapitány beszédében kifejtette, a múlt évben eredményes volt a rendőrség és a rendészeti feladatokat ellátó szervezetek közötti együttműködés, a továbbiakban pedig ennek még hatékonyabbá tételét szeretnék elérni. A főkapitány hírportálunknak elmondta, a jogszabályi változásokat követően elindult egy közös gondolkodás, ennek egyik kiemelkedő eredményét a Tapolcai Rendőrkapitányság illetékességi területén érték el, ahol több orvvadászattal és falopással kapcsolatos felderítés történt és jelentős sikereket értek el az illegális cross motorozás visszaszorításában. A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területéhez is jelentős erdőterületek tartoznak, az erdők szomszédos kapitányságok területére is átnyúlnak, így nagyon fontos az együttműködés a kapitányságok között is és a megyei szinten való gondolkodás – hangsúlyozta.
-A rendészeti feladatokat ellátó szervezetekkel való együttműködés egyik fontos eleme a közös szolgálatok ellátása, az erdészetek például sok fontos információval rendelkeznek a fakitermeléssel és szállítással kapcsolatban, amit a szolgálatszervezésnél figyelembe tudunk venni. A közös tevékenység hatékony ellátásához képzéseken, oktatásokon veszünk részt az erdészetekkel együtt, de tervezzük azt is, hogy közösen vegyünk részt pályázatokon és a sajtókommunikációban is együttműködjünk.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnak egyébként 12 együttműködő partnere van, 547 fő lát el rendészeti feladatokat és az elmúlt évben több mint 13 ezer óra közös szolgálatot láttak el a rendőrökkel közösen.

A Bakonyerdő Zrt. is a rendőrség együttműködő partnerei között szerepel. Mint megtudtuk, ennek a szakmai kapcsolatnak jól látható eredményei is vannak, és már a múlt évben is jelentős hatékonyságot értek el a közös munkával.
-2013-hoz viszonyítva harminc százalékkal csökkent a területünkön elkövetett azon jogsértések száma, melyek esetében feljelentéssel éltünk a rendőrségen. A három és fél millió forintos – elenyészőnek nevezhető - kárérték is magáért beszél, a Bakonyerdő által kezelt erdőterület nagyságát tekintve. Persze sajnos nem minden bűncselekmény kerül a látókörünkbe, de törekszünk a legjobb eredmények elérésére – fogalmazta meg Varga László, az állami erdőgazdálkodási vállalat vezérigazgatója. A leggyakoribb jogsértés az illegális fakitermelés, falopás, a közjóléti berendezések rongálása és az illegális hulladéklerakás.

A szakmai tanácskozáson az országos eredményeket az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztály Közterületi- és Őrszolgálati Osztályának kiemelt főreferense ismertette. Sóskúti Zoltán főhadnagy elmondta, múlt év végére a rendőrség 386 együttműködési megállapodást írt alá a különböző szervezetekkel, ezen együttműködések keretében 8800 fő vesz részt a közös tevékenységben. A törvény 2013-as hatályba lépése óta a közös szolgálati órák száma meghaladta a 280 ezer órát és 2014-ben több mint 33 ezer esetben foganatosítottak intézkedéseket a jogsértések kapcsán.

Az országos adatok ismertetése után az egyes együttműködő szervezetek képviselői értékelték a tavalyi tevékenységet és eredményeket, majd a hatékonyság növelését eredményező további lehetőségekről tanácskoztak a résztvevők. A konferenciára elkészült egy közös intézkedési tervezet is, melyben az együttműködő szervek megfogalmazták vállalásaikat a közös tevékenységekkel kapcsolatban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!