A bahamai szenvedőkért imádkoztak


2015-03-09 07:38:51  | cikk: pgya  | 


A bahamai szenvedőkért imádkoztak főképe
A Sarokkő Baptista Gyülekezet szervezésében a HEMO-ban (Helyőrségi Klub) Ökumenikus Világimanapot tartottak vasárnap délután három órától, amelyen mind a négy pápai felekezet képviseletében megjelentek a hívek. Az alapigét Schreck Istvánné olvasta fel, az énekeket Némethné Farkas Nóra kísérte gitáron, a találkozó megszervezésében Boncz Tímea vállalt oroszlánrészt. Az ökumenikus világimanap alapigéjét János evangéliumából választotta a bahamai bizottság: „Értitek, hogy mit tettem veletek?”, amely mentén a résztvevők mindegyike a gyülekezet előtt felolvasott egy-egy verset abból a példázatából a Bibliának, amely leírja, miként mosta meg Jézus a tanítványok lábát. Majd projektoros kivetítőn ismerhették meg jelenlevők a világ távoli szigetországát, a Bahamákat, ahol mint kiderült, nem minden olyan, mint ahogy azt az utazási irodák reklámozzák. A találkozó egy közös imával ért véget, amelyben könyörögtek a A „Túl a hegyen” negyed szegényeiért, az Anyaközpont lakóiért, a Krízisközpontban elhelyezettekért (családon belüli erőszakot elszenvedőkért), a Befogadóközpont menekültjeiért, az All Saints Centrum AIDS és HIV-fertőzött betegeiért, a Rákgyógyító Központ daganatos betegeiért. Az ökumenikus imatalálkozó szeretetvendégséggel ért véget.

A program elsődleges célja az ismeret átadása, ezáltal a közösségek megerősítése, különböző országok keresztyén női csoportjai kapcsolatfelvételének elősegítése. Az ismeretanyag átadása közben mindig megfogalmazódik, hogy egy nagy keresztyén család tagjai vagyunk, s bár nagyon különbözőek életfeltételeink és lehetőségeink, mégis ugyanannak az Istennek vagyunk a gyermekei, aki az ő Egyszülött Fiát adta értünk. Épp ezért tudjuk egymást különbözőségeink ellenére is szeretni és egymás terhét hordozni – olvasható a Ökumenikus Világimanap ismertetőjében, amelyet Pápán március 8-án szerveztek meg.
Minden esztendőben egy-egy ország női bizottsága készíti el az imanapi liturgia anyagát, melyet megküld más országoknak, akik a mellékelt ismertető anyag segítségével előkészítik helyben az imanap megtartását. Ennek kettős haszna van. Egyrészt akik elvállalják a felkészülést és országuk bemutatását, azok szembesülnek értékeikkel, összegyűjtik a történelmi, földrajzi, képzőművészeti, egyháztörténeti, felekezeti, társadalmi, gasztronómiai kincseiket, ezeket írásos és elektronikus formában rögzítik és sokszorosítják. Másrészt a résztvevők megismerkednek egy számukra alig, vagy kevésbé ismert területével a világnak a közösségek életén keresztül. Sokkal értékesebb információkhoz jutnak, mintha egy jól szervezett turista úton vennének részt. Idén a Bahamákra került sor.

Képek:

Álom strandok, korallzátonyok és a kristálytiszta tengervíz teszik a Bahamákat olyan vonzóvá a búvárkodás szerelmesei és a napimádók számára. Azonban a szigetállam karneválja, a Junkanoo is legalább olyan népszerű színpompás felvonulásaival és a sok muzsikával, a halból és tenger gyümölcseiből készülő kulináris ínyencségeivel és mindenek előtt a sok barátságos emberrel. A Bahamák a leggazdagabb karibi ország és világviszonylatban is a legjobban fejlett államok közé tartozik. A szociális fejlődés és a férfiak-nők közötti egyenjogúság tekintetében, nemzetközi összehasonlításban is előkelő helyet foglal el. Példának okáért, a Bahamákon jelentősen több nő található meg a közép- és felsővezetői pozíciókban, mint Németországban.

A karibi paradicsomnak azonban árnyoldalai is vannak: a Bahamák gazdasága extrém mértékben függ a külföldtől, különösen a szomszédos USA-tól. A bruttó nemzeti termékének 90%-át a turizmus és a pénzügyi szektor adja. Ebben az állam is nagymértékben hibás, hiszen hagyta, hogy a drogkereskedelem és az illegális pénzügyi tranzakciók helyszíneként kétes hírnevet szerezzen. A haiti menekültekkel szembeni egyre erősödő rasszizmus és a szexuális kisebbségekkel szembeni túlkapások egyaránt jellemzik a napfényes szigetvilág árnyoldalát. A népesség 10%-a él szegénységben, magas a munkanélküliség és a magasan képzettek külföldre vándorolnak el. Borzasztóan nagyszámban válnak a nők és a gyermekek a szexuális és családon belüli erőszak áldozataivá. Az intézkedések aránya a Bahamákon az egyik legmagasabb az egész világon. Alig van más olyan ország, ahol a tinédzserek olyan korán kezdenének szexuális életet, mint itt; a Bahamákon minden negyedik édesanya 18 évesnél fiatalabb.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!