Világot látni önkéntesként


2015-03-05 08:32:43  | cikk: pgya  | 


Világot látni önkéntesként főképe
Társadalmi felelősségvállalás, nemzetközi önkéntes projektek, külföldi önkéntes munkalehetőségek – egyre többször találkozhatnak a fiatalok ezekkel a fogalmakkal, ám jelentésük még mindig homályos.
A pápai Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete szervezésében szerda délután helyi fiatalok ismerkedhettek meg a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület tevékenységével, elsősorban annak Európai Önkéntes Szolgálathoz (EVS) kapcsolódó részével a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előadótermében.

A nagyvázsonyi egyesület tagjai abból a célból látogattak Pápára, hogy népszerűsítsék az önkéntes szolgálatot és segítséget nyújtsanak a helyi civil szervezeteknek bekapcsolódni az európai mozgalomba. A megjelenteknek – többségében a Pápai Református Gimnázium diákjai – Orbán Zsuzsanna, az önkéntes iroda koordinátora ismertette röviden a Civilszervizt. Az egyesület 2006 decemberében alakult Pápán, abból a célból, hogy a kultúra, a közösségek ereje segítségével hozzájáruljon a hátrányos helyzetű települések élhetőbbé tételéhez, a kulturális vidékfejlesztéshez. Tagjai kulturális szakemberek, közösségfejlesztők, pedagógusok és kreatív területtel foglalkozók. Többféle módon igyekeznek segíteni a helyi közösségeknek. Részben tanácsadással (szervezetlapítás, SZJA 1%, közhasznúság, pályázat és pénzügy területeken), részben pedig programjaikon, rendezvényeiken való részvételi lehetőséggel. Ez a segítő szándék azonban nem egyirányú, hanem kölcsönös. Az évek során olyan jó kapcsolatok alakultak ki, amelyeknek köszönhetően az egyesület is támaszkodhat más civil szervezetekre közös projektek megvalósításában, illetve azok tagjaira, ha önkéntes segítőkre van szükség.
2012-től működik Pápán az Önkéntes Pont, amely keretein belül önkénteseket közvetítenek fogadó szervezetekhez. 2013-ban megállapodásokat kötöttek középiskolákkal, és segítséget nyújtanak a diákoknak a közösségi szolgálat elvégzéséhez, illetve kiközvetítik őket egyéb fogadó szervezetekhez, intézményekhez.
A nagyvázsonyiak meghívásával azt szeretnék elérni, hogy ne csak a járásban, hanem országhatárokon túlra is tudjanak a későbbiekben önkénteseket kiközvetíteni, illetve külföldi önkénteseket fogadni Pápán.

Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke az európai önkéntes mozgalom lényegét ismertette az érdeklődő diákoknak. Segíteni sokféleképpen lehet. Egyik leghatékonyabb módja az önkéntesség, mely történhet helyi szinten vagy akár külföldön, nemzetközi környezetben is. Mindegy, hogy éppen a lakóhelyünk melletti parkot tisztítjuk meg a szeméthegyektől vagy fogyatékkal élő embereken segítünk, a cél azonos: egy adott közösség megerősítése.
- Az önkéntességből viszont nem csupán az érintett közösség, hanem maga az önkéntes is profitál. Az önkéntes szerves tagja az adott közösségnek, ezáltal maga is gazdagodik: szolidaritást, toleranciát tanul, külföldi önkéntes szolgálat esetén pedig tapasztalatot szerez kulturális, idegen nyelvi, akár szakmai téren is. Az önkéntesség felelősséget is jelent. Felelősséggel tartozik azért a projektért, amiben tevékenykedik, azért a közösségért, ahol rövidebb-hosszabb ideig él, és nem utolsósorban azért az országért, ahonnan elindult, hiszen ő képviseli azt a helyiek számára – jellemezte az önkéntesség előnyeit az egyesületi vezető.

Nagyvázsonyból az elnökkel három fiatal is érkezett, akik jelenleg önkéntes szolgálatot végeznek a Fekete Sereg egyesületnél, amely helyi hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik, ebben nagy segítséget jelentenek a külföldről érkező vállalkozó kedvű ifjak. Thomas Franciaországból, Enikő Erdélyből, Erik pedig Veszprémből érkezett Nagyvázsonyba. Erik története azért volt érdekes, mert ő mint magyarországi önkéntes mesélhette el külföldön, Ausztriában szerzett tapasztalatait.
Az érdekes előadást követően, Kandikó Rita csak biztatni tudta a pápai egyesületeket és a megjelent diákokat, hogy legyen bátorságuk belekóstolni az önkéntesség izgalmas világába. Az önkéntesség előnyeit és pozitívumait egy vándorbottal útnak induló fiatalt ábrázoló rajz segítségével ismertette. A nagyvázsonyi egyesület jelenleg Finnországba kettő, míg Palermóba egy önkéntest keres. Az önkéntes munkáért cserébe a kiutazás költsége, szállás és ellátás, valamint szerény zsebpénz jár a rengeteg új tapasztalat és élmény mellé. Honlapjuk elérhető ITT.

Képek:

A program megvalósulását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!