Karate: Országos diákolimpia elődöntő


2015-03-03 16:00:19  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Karate: Országos diákolimpia elődöntő főképe
A Patent Griff SE karatésai számára a minden évben megrendezésre kerülő diákolimpia első állomása a várpalotai elődöntő volt. Csapatuk 10 versenyző nevezését adta le, akik közül többen egész hetes betegség után vettek részt a bajnokságon, volt olyan is, aki a versenyt megelőző napon 39 fokos lázzal feküdt le aludni, és sajnos volt olyan is, aki az elutazást sem tudta vállalni. A rendezvény a megszokott módon mérlegeléssel, orvosi vizsgálattal valamit a csoportok sorsolásával kezdődött, majd ahogy az lenni szokott, elsőként a kata versenyzőket tatamira is szólították. Hajdu Szonja, Bóka Viktória, Orbán Laura és Tamás Benedek nevezett a formagyakorlatok versenyében.
- Elsőként Szonját szólították, aki megtette a tőle telhetőt, próbálta a lehető legjobban végrehajtani gyakorlatát, sok különbség nem is volt a két versenyző között, a bírók 2-1 arányban azonban mégis ellenfelét látták jobbnak – emlékezett vissza Bolla Péter, az egyesület edzője. Orbán Laura hosszabb kihagyás, betegség után próbált visszarázódni a mezőnybe. Tehetsége elégnek bizonyult az első körben és egyértelműen győzte le ellenfelét, a folytatásban azonban a döntéshozók szerint nem volt elég meggyőző a teljesítménye és versenytársát látták jobbnak, így Laura ezzel a legjobb nyolc közé katázta magát és harcolhat a döntőben tovább. Bóka Viktóriának ezúttal nem sikerült beverekednie magát a nyolc közé. Formagyakorlata, határozottsága folyamatosan fejlődik azonban még nem volt elég ebben az erős mezőnyben a továbbjutáshoz. Tamás Benedek esélyesként vágott neki a sorozatnak, menetelt is szépen előre egészen az elődöntőig, ahol ismét talán egy picit megleptek minket a bírók és ellenfelét hozták ki a párbajból győztesen, így bronzérem jutott az ifjú pápai karatésnak. Ezután számunka kezdetüket vették a küzdelmek. A lányoknál Hajdu Szonját, a fiúknál Major Bencét szólították elsőként küzdőpástra. Szonja a kata után első ízben küzdelemben is megpróbálkozott, jó képességei ellenére nem tudta megnyerni a küzdelmet, ellenfele kihasználta rutintalanságát és ügyesen előzte meg a pápai lány támadásait. Bencének nem ez volt élete versenye. Pénteken este még lázasan feküdt le aludni, szombatra azonban "harcképes" állapotban vállalta a küzdelmeket. Természetesen ki is hatott teljesítményére, ennek ellenére az első két küzdelmét meg tudta nyerni és döntőben bunyózhatott az aranyért. Ott azonban már nem volt elég az energia, nem tudott felülkerekedni ellenfelén. Tamás Benjámin a tőle megszokott vehemenciával kezdte küzdelmét. Ellenfelét többször meglepte váratlan szép technikákkal, úgy ahogy a bírák is megleptek bennünket többször döntésükkel. A kölcsönös meglepetések eredménye ezúttal vereség lett a páston. Szigeti Panna szorgalmasan készült, és ahogy a pástra lépett, sikerült teljesen legyőznie izgalmát. Sorra szerezte a pontokat és olyannyira belelendült, hogy a végére 6-0-s győzelmet aratott. Már csak Benkő Ármin és Molnár Milán volt hátra a fiúk közül. Ármin szintén egész héten betegeskedett és csoda, hogy ki tudott állni küzdeni. Kialakulóban is volt a meglepetés, hiszen 2-0-ra vezetett az első körben azonban ellenfele hamar kiismerte technikáit és megfordította az állást, ezzel sajnos elúszott a továbbjutás a tavalyi győztesnek. Milán sem volt túl szerencsés aznap, csoportjuk egyik favoritjával került össze első körben, akit már egyszer majdnem legyőzött azonban most nem sikerült megszorítania sem. Komoly erőfölény volt ellenfele javára de még ennél is nagyobb volt az elszántságbéli különbség, ellenfele minden áron győzni akart, Milán sajnos nem.
Bóka Viktória, Benkő Noémi és Cheyenne Dokter várta még a küzdelem kezdetét jelző vezényszót. Viki kezdett, és nagyszerűen küzdött. Végre megmutatkozott az a harciasság, győzni akarás, önbizalom, melynek köszönhetően végig vezetett a mérkőzésen, a gongszó előtt pár másodperccel ismét nem kedveztek nekünk a döntéshozók és ippon, azaz két pont értékű találatot jeleztek ellenfelénél. Tanácstalanul és kicsit értetlenül álltunk a döntés után, egy győztes küzdelmet vettek el versenyzőnktől. Noémi egészen a döntőig menetelt, ahol ismét egy jó ismerős, Straubinger Kitti állt a pápai lánnyal szemben. Valahogy most nem sikerült eléggé koncentrálni, nem jött be a választott taktika és Noémi sima vereséget szenvedett. Végezetül Cheyennet is pástra szólították. Annyit kell tudni az ifjúsági versenyről, hogy változtak a küzdelmi szabályai: testpajzsban ugyan, de már k.o.-ra menő két pontig tartó küzdelmekben kell helyt állnia a karatékáknak. Jól is kezdett a pápai lány, látszott erőfölénye és hamar egy tökéletesen végrehajtott fejrúgással meg is szerezte a vezetést. Ezt követően ellenfele szabálytalan fejütéssel állította meg Cheyennet. Rövid tanácskozás után végül nem kértünk orvost és tudtuk folytatni a küzdelmet. Egyre inkább látszott a nagy erőfölény és a kemény ütésváltásnak egy újabb szabálytalan technika lett a vége, csak most a mi karatésunktól. A technika kétségtelenül pontatlan volt és erős. Az ellenfél az orvos döntése alapján nem tudta folytatni a küzdelmet, így sajnos harcosunkat leléptették, és így egy újabb győztes küzdelemtől fosztották meg a pápai karatésokat.
Bolla Péter összegzésként elmondta, a várpalotai túra nem a Patent Griff SE napja volt, sok apróság nehezítette jó szereplésüket, ennek ellenére többeknél látszott a fejlődés, akiknek pedig ez a verseny nem sikerült, ott tisztában vannak a hibákkal, és dolgozni fognak a kijavításukon.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!