A jó párkapcsolat titka - Dr. Almási Kitti előadása


2015-03-02 22:20:52  | cikk: Babos Petra  | 


A jó párkapcsolat titka - Dr. Almási Kitti előadása főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ a közelmúltban indította útjára a Lelki esték a JMSZK-ban elnevezésű, négy alkalomból álló programsorozatot. A rendezvény első vendége dr. Bagdi Emőke volt, aki a belső békéről, a megnyugvásról és a relaxációról tartott előadást, a Lelki esték sorozat következő előadója pedig dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus volt, aki a boldog és megelégedett párkapcsolatokról beszélt az érdeklődőknek ma este a színházteremben.

Mint mondta, a  párkapcsolati válságok élén a hűtlenség áll, ezt követi a kommunikációs zavar, amikor a gondjainkat nem beszéljük meg egymással, a sort pedig a szexuális problémák zárják.
- Léteznek ideális párkapcsolatok, de nagyon sok tényező befolyásolhatja ezt. Vannak olyan életszakaszok, amelyben kialakulhat egy nagyfokú harmónia a kapcsolatban. Ez azonban nem áll fenn évtizedekig, hiszen közben mindkét fél változik, tehát újra és újra össze kell csiszolódni - hangsúlyozta a szakpszichológus.
- Sajnos Magyarországon egyre több a válás. Kialakulnak az úgynevezett háromszög helyzetek, tehát egy harmadik emberhez fordul az egyik fél. Ilyenkor a tehetetlenségből fakadóan ráontjuk a dühünket a másikra, s ez a kapcsolat teljes széthullásához vezethet. Ennél sokkal jobb megoldás az, ha valaki annyira „éretten” tud állni ehhez a helyzethez, hogy felismeri, hogy mindkettőjüknek változtatni kell, mert valamiért megromlott a kapcsolat. A párterápiának is csak akkor van értelme, ha mind a két fél akarja, hogy megjavuljon a kapcsoltuk. Egy oldalról nem működik, akkor nem érdemes küzdeni – tette hozzá dr. Almási Kitti.

Ha jó kapcsoltra vágyunk, meg kell újulnunk. Ez annyit jelent, hogy a meglévő tulajdonságainkból mást és mást kell előtérbe hoznunk. Fontos, hogy ne csak azt várjuk, hogy mi kapjunk, hanem adjunk is.
- A párkapcsolat szakaszait be kell tartani, ezek a megismerkedés, az elköteleződés, a gyermekvállalás és az újra párban lenni szakaszok. Vannak egyéni fejlődési szakaszok is, ahogy az egzisztenciánkat megteremtjük, kialakul a saját magunkhoz való viszonyunk –figyelmeztetett az előadó. Hozzátette, minden kapcsolatban vannak konfliktusok, amelyek elkerülhetetlenek, de ezekről beszélni kell, ki kell mondani, hogy kit mi bánt, mi a véleménye, ettől fejlődik a kapcsolat.

A szakpszichológus leszögezte, egy jó kapcsolatban az önismeret is lényeges, ahol a lelki kitárulkozásra van lehetőség. Ezáltal sokkal jobban megismerjük önmagunkat, a társunkat, s kevesebb lesz a csalódás, boldogtalanság.
A Lelki esték soron következő előadása április 16-án lesz, akkor dr. Buda László lesz a vendég.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!