Egyedül nem megy! - Gyülekezeti munkatársképzés


2015-02-28 20:50:26  | cikk:  | 


Egyedül nem megy! - Gyülekezeti munkatársképzés főképe
Gyülekezeti munkatársképző tanfolyamot tartottak szombaton az Evangélikus Látogatóközpontban. D. Szebik Imre nyugalmazott püspök tartott előadást a megjelent Veszprém megyei lutheránus gyülekezeti tagoknak.
A vendég előadó azzal a bibliai részlet felolvasásával kezdte előadását, amelyben Mózes apósa, Jetró arra kéri vejét, hogy ne egyedül akarja a közösség minden problémáját megoldani, hanem fogadjon maga mellé derék, istenfélő férfiakat és tegye őket elöljáróvá, akik majd segíteni tudják munkájában.
- Az idézet szerint sajátos helyzetben van Izrael népe, ekkor még egy relatíve kis közösség, hatezer fő, akár egy kisváros. Mózes volt a testi-lelki-szellemi vezetőjük, még a bíráskodást is neki kellett elvégezni. Apósa, Jetró aggódott érte, nehogy kimerüljön. A mai korban a lelkészeknek is munkatársakra van szükségük annak érdekében, hogy szét ne essék a gyülekezet, hogy éljen az egyház. Nemcsak hogy szükségük van a gyülekezeti munkában segítőtársakra, hanem a gyülekezetnek is jobb, ha vannak aktív segítők, akik a maguk feladatát hűségesen végezve gazdagítják a közösség életét. Fontos, hogy a gyülekezeti munkatársak tisztában legyenek nemcsak feladatkörükkel, hanem az egyház egészének küldetését, feladatát ismerjék, és természetesen ezzel tudjanak azonosulni is – fogalmazta meg Szebik Imre gondolatait az ószövetségi példázat alapján, majd az Újszövetségből idézett: „Ezek után az Úr szolgálatba állított másokat is, hetvenkét tanítványt, és elküldte őket maga előtt kettesével minden városba és helységbe, ahová menni készült. Így szólt hozzájuk: «Az aratnivaló sok, de a munkás kevés, kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába. Menjetek! Íme, elküldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé.”
Jézus kiküldi őket az emberek közé, hogy jelezzék előre érkezését, hogy Ő az ószövetségi próféciák beteljesítője. De miért éppen Jézus – tette fel a kérdést a hallgatóságnak az előadó, interaktívvá téve a jelenlétet. Miért nem Mózes vagy Mohamed? A választ a Hegyi beszédben kell keresni, amelyben Jézus a mózesi törvényeket megújítja, meghaladja, új értelmet ad nekik. Például például amikor azt mondja, hogy szeresd az ellenséged. Más monoteista világvallás nem tanít ilyen formában az ellenség szeretetéről.
- Gyermekeink, unokáink olyan világban élnek, amelyben minden megkérdőjeleződik, sok veszély fenyegeti a felnövő nemzedéket. A feladatunk az, hogy elmondjuk nekik: hogyan látjuk mi, keresztyének a világ eseményeit. Ez a szélsőségesen liberális világ, amelyben szinte mindenki abban hisz, amiben akar, azt csinál, amit akar, a társadalom széteséséhez vezet, amely nem csak a keresztény, hanem polgári szempontból sem fogadható el. Luther Márton azt mondta, hogy nincs klerikus és laikus, mindenki pap, bármilyen munkát végez. Az Isten erőterében végzett munka istentisztelet. Viszont ez a sokféle szellemi áramlat és információáradat nehéz helyzetbe hozta az egyházat, ezért bővítenünk kell ismeretünket Istenről és a hitről, hogy el tudjunk igazodni a világban, és ebben segíteni tudjuk embertársainkat is, ezért van szükség gyülekezeti munkatársakra – fejezte be a nap első előadását D. Szebik Imre.
Polgárdi Sándor esperes, mint házigazda, megköszönte az előadónak, hogy megosztotta a megjelentekkel a bölcsességét és tapasztalatát, amiből sokat lehet tanulni. Az előadást követően a résztvevők bemutatkoztak egymásnak, majd egy kérdőívet töltöttek ki, amelyben kifejthették véleményüket, javaslatokat tehettek a gyülekezeti munkatársképzés tárgyában.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!