Új tervek a régi dohánygyár épületével - Ülésezett a képviselő-testület


2015-02-27 13:41:12  | cikk: pgya  | 


Új tervek a régi dohánygyár épületével - Ülésezett a képviselő-testület főképe
A mai képviselő-testületi ülés helyszíni bejárással kezdődött nyolc órától, a Béke téri volt Állami Dohánygyár épületét tekintették meg az önkormányzati képviselők és a város vezetősége. A Haas+Sohn Fűtőkészülékgyártó és Kereskedő Kft. tulajdonában lévő épületegyüttest a cég eladásra hirdette meg, mivel új helyre költöztek. A testületi ülésen a képviselők elhalasztották az adás-vételt, a környezetvédelmi hatóság vizsgálati eredményeit várják meg, amely dr. Áldozó Tamás polgármester tájékoztatása szerint remélhetőleg nem lesz akadálya a tulajdonátruházásnak.

Az épületegyüttest Józsa Károly energetikus, a Haas+Sohn Kft. karbantartásért felelős vezetője mutatta be a megjelent képviselőknek, válaszolva a közben felmerülő kérdésekre. A városvezetésnek konkrét célja van az épület megszerzésével, amelyet a városfejlesztési stratégiából már megismerhetett a lakosság: funkcióváltást eszközölnének ki, orvosi rendelővel, helyi ipartörténeti múzeummal, egyéb közösségi terekkel (szálloda, koncerttermek, sportlétesítmények stb.). Természetesen ezt a hatalmas beruházást európai uniós pályázatból kívánják megvalósítani, amely körülbelül három milliárd forintos költséggel járna. Az épületegyüttest a piaci ár harmadáért, 100 millió forint körüli összegért tudja a város megvásárolni. Az ülést követő sajtótájékoztatón a polgármester jelezte, céljuk, hogy a Béke térnek visszaadják az egykori presztízsét; egy nyüzsgő városrészi központot szeretnének kialakítani, az egykori gyár épületet bejárhatóvá tenni a pápaiak részére, hiszen egy száz éves épületről van szó, amely épített örökségünk egyik legszebb darabja, hasonló a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedhez vagy a Kelenföldi Textilgyárhoz.

Az önkormányzati képviselő-testületi ülésen megválasztották Bali Istvánt és Baracska Lászlót külső bizottsági tagoknak, valamint módosították a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, Boros Katalin munkaszerződését. A testület megszavazta a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanács új összetételét, elnökének Bocskay László önkormányzati képviselőt választották.

Dr. Áldozó Tamás elfogadásra javasolta a pénzbeli és természetben nyújtott szociális, valamint a gyermekek és a fiatal felnőttek rászorultságára tekintettel nyújtható ellátásokról és az ezzel kapcsolatos eljárási szabályokról szóló önkormányzati rendelet módosítását. 2015. március 1-től az önkormányzat által biztosított ellátások neve települési támogatásra módosul. Az önkormányzat rendelete szerint a települési támogatás keretében rendszeres ellátásként kívánja nyújtani a lakosságnak a települési lakhatási -, a települési ápolási- és a települési gyógyszertámogatást. Az önkormányzat ezen kívül biztosítja a rendkívüli települési támogatási formákat, amelyek jelenleg még szociális segélyként ismertek. A jelenleg is biztosított tankönyvtámogatást, gyermekétkeztetési kedvezményt, háztartási szilárd hulladékra vonatkozó díjkedvezményt és temetési kölcsönt továbbra is biztosítják. Az aktív korú ellátást már nem az önkormányzat állapítja meg, hanem a Pápai Járási Hivatal.

A polgármesteri sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy a pápai önkormányzat jelenleg négyszáz lakásfenntartási támogatást nyújt, a városban körülbelül 13 ezer lakás található. Vagyis a lakosságnak 3-3,5 százaléka kap ilyen jellegű támogatást. Közgyógyellátást szintén 400 személy kap, míg ápolási díjban 50-60 fő részesül. Mindezekre a költségekre központi normatív támogatást kap az önkormányzat, 40 millió forintot, míg az önkormányzat 63 millió forinttal járul hozzá, kevesebb költséggel, mint az előző években.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!