A magyar-amerikai katonai együttműködés kiváló példája – Hadgyakorlat a bázisreptéren


2015-02-27 11:06:51  | cikk: pt  | fotó: Babos János  | 


A magyar-amerikai katonai együttműködés kiváló példája – Hadgyakorlat a bázisreptéren főképe
Fiktív forgatókönyv alapján úgynevezett légideszant műveletből, valamint éleslövészettel egybekötött harcászati szintű mozzanatokból álló közös gyakorlaton vesznek részt amerikai és magyar katonák február 22. és március 3. között. A Warlord’s Rock 2015 elnevezésű program csütörtöki, pápai eseményeit megtekintette többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter, Ben Hodges altábornagy, az amerikai haderő európai parancsnokságának parancsnoka, Benkő Tibor vezérezredes, valamint Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren lezajlott NATO-hadgyakorlat leglátványosabb feladataként C-17-es és C-130-as amerikai repülőgépek az olaszországi Aviano légibázisról átcsoportosítottak több mint 750 katonát, akik 300 méter magasból ejtőernyős ugrást hajtottak végre a kijelölt területre.
A Warlord’s Rock 2015 sajtónyilvános napjához kapcsolódóan a média képviselői előtt Hende Csaba úgy fogalmazott, minden ilyen gyakorlat kitűnő alkalom arra, hogy bizonyítsuk és demonstráljuk: számíthatunk szövetségeseinkre és szövetségeseink is számíthatnak ránk. Hozzáfűzte, az amerikai és a magyar katonák fényesen igazolták a két nemzet közti kiváló katonai együttműködést. A honvédelmi miniszter emlékeztetett, a tavalyi walesi NATO-csúcson elfogadott készenléti akcióterv válasz a megváltozott biztonsági környezetre. Mint mondta, az Orbán-kormány már ezelőtt elhatározta, hogy növeli hazánk védelmi kiadásait. Ennek egyik eleme a katonák többlépcsős, összesen 50 százalékos illetményemelése, amelyből 30 százaléknyit már az idén megkapnak, a fennmaradó 20 százalékot pedig 2019-ig bezárólag. Hende Csaba kiemelte, a kormányzatnak pontos, világos tervei vannak a honvédség fejlesztésére, és már az idei évtől megemelik a katonai költségvetést. – 2015-ben 20 milliárd forinttal többet költhetünk el, mint a tavalyi évben – hangsúlyozta. A honvédelmi miniszter rámutatott, minden olyan mozzanat, amit ma végrehajtottak a katonák, erősíti a magyar honvédséget és megszilárdítja Magyarország biztonságát.

Colleen Bell megfogalmazása szerint a kiváló magyar-amerikai védelmi és katonai együttműködés jeles példája volt a pápai bázisrepülőtéren bemutatott csütörtöki hadgyakorlat, míg Ben Hodges a magyar katonák felkészültségét, nagyszerű kvalitásait méltatta. Az altábornagy emellett a magyar katonai vezetést modernnek és előremutatónak nevezte. Megemlítette továbbá: különlegességnek számít az amerikai és a magyar katonák közötti titkosított rádiókommunikáció, amelyet a gyakorlat során tapasztalt.
Benkő Tibor vezérezredes elmondta, a mostani gyakorlat nagyszerűen szolgálta a benne résztvevők képességfejlesztését, miközben országvédelmi feladatok ellátását modellezte.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!