Amberger Edit grafikái a színházban


2015-02-24 21:36:38  | cikk: Babos Petra  | 


Amberger Edit grafikái a színházban főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ 2014 márciusa óta szervez havi rendszerességgel kiállítást, melyen pápai és környékbeli művészek mutatkoznak be.
A hónap műtárgyai ezúttal egy fiatal tehetség alkotásai, amelyet a JMSZK színházépületének földszinti előterében tekinthet meg a nagyérdemű.

Amberger Edit 1994-ben született Pápán. Általános iskolai tanulmányait 2000-ben a Munkácsy Mihály Általános Iskola első német nemzetiségi osztályában kezdte meg. Kézügyességére itt figyeltek fel először, miután az első rajzversenyén rögtön országos harmadik helyezett lett. Ezt követően Tóth Kálmán irányításával különböző versenyekről több dobogós helyezést hozhatott el. A hetedik osztályt már a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában kezdte meg Edit 2006 őszén, és itt is érettségizett le 2012-ben. Kreativitását Kiss László művésztanár fedezte fel elsőként, akinek szakköre sikeresen felkeltette a diáklány képzőművészet iránti érdeklődését és új grafikai technikákkal ismertette meg. A tanár úr nyugdíjazása után Kerpel Péter rajzszakkörének állandó tagjává vált. A fejlődés érdekében később felkereste Horváth Lajost, akit azóta is mesterének tart. Tagja a pápai Ifjúsági Képzőművészeti Körnek.

A fiatal tehetség jelenleg a Kaposvári Egyetem végzős, képi ábrázolás szakos hallgatója. 2014-ben megnyerte a Művészeti Kar pályázatát. Ugyanabban az évben plakátot kellett tervezni a Nemzeti Színház felkérésére a János vitéz című előadáshoz. Edit plakátterve bekerült a legjobb tizenkettőbe, amit hónapokig meg lehetett tekintetni a színház előterében.
A pápai kiállítás az első önálló kiállítása, amire a felkérést örömmel fogadta.
- Az Ifjúsági Képzőművészeti Körrel az évek során sikeresen vettem részt tárlatokon, valamint jó pár éve a Torockóra látogató és kint aktívan alkotó csoport munkájában is részt vettem. A mostani kiállításra a nyolc legkedvesebb képemet hoztam el. Van két linómetszetem, az Erdőtűz és a Metamorfózis. Ezt a technikát az egyetemen tanultam meg és azóta is kedvelem – mondta Amberger Edit.

A kiállításon művészetének egy igen átfogó képét ismerhetik meg a látogatók. Férfi portré, tükörkép és tájkép is színesíti a bemutatott anyagot. Természetesen a képzőművész körrel Torockón készített képei is helyet kaptak, ilyen a Torockói öreg ház, Székelykő és a Párás reggel a Tordai hasadéknál című festménye is. Legkedveltebb technikái közé tartoznak a tus-, a pasztell- és a grafit rajzok, de egy akvarell festményt is megtekinthetnek az érdeklődők.

Edit érdeklődésünkre elmondta, Horváth Lajosnak köszönhetően mára rálelt saját stílusára, amelyre jellemző az apró, precíz vonalazás, erőteljes tónuskezelés. Színes képeit rengeteg rétegből építi fel, színkezelése meglehetősen expresszív. Sokat köszönhet még a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán oktató művésztanárainak, akiktől szintén rengeteget tanult. Tanulmányait egyetemi mesterképzésen képgrafika vagy tervezőgrafika szakon szeretné folytatni a közeljövőben.
A tárlat március 15-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!